«Слуги народу» хочуть карати за сексизм. У скільки сексистських скандалів потрапляли самі «слуги»? Ось деякі

Нардепи, які раніше неодноразово практикували сексизм у публічній площині, нині пропонують штрафувати або навіть арештовувати за сексизм.

Народні депутати, зокрема від провладної партії «Слуга народу», зареєстрували у Верховній Раді два законопроєкти, якими пропонується карати за сексизм. Відповідний законопроєкт №4599 зареєстровано в парламенті.

Документ пропонує розширити коло правопорушень, за які відбуваються адміністративні затримання, додавши «сексизм».

У пояснювальній записці наголошується, що законопроєкт спрямований на встановлення адмінвідповідальності, термінів накладення адміністративного стягнення у разі прояву сексизму, а також надання органам внутрішніх справ, зокрема Національній поліції, повноважень здійснювати затримання особи, яка вчинила таке правопорушення.

Якщо Рада ухвалить законопроєкт, то в майбутньому порушників чекатиме від 10 до 20 неоподатковуваних мінімумів (1700–3400 грн), або громадські роботи від 30 до 40 годин або адміністративний арешт до семи діб. У разі повторного порушення штраф становитиме до 6800 грн, а адміністративний арешт може зрости до 15 діб.

Як політики «Слуги народу» потрапляли в сексистські скандали

Згадує Хмарочос:

Президент Володимир Зеленський під час виступу на найбільшому у світі кампусі стартапів Station F у Парижі заявив, що в Україні «дуже вродливі люди, особливо жінки», а також додав: «Це все є, і воно залишається нашим брендом». Після цього у Facebook набув поширення гештег #ЯНеТуристичнийБренд.

Також президент під час виступу на Всеукраїнській нараді працівників вугільної галузі припустився сексистських висловлювань.

Так, Зеленський під час спілкування з присутніми сказав: «Нехай жінка перша скаже, це правильно», а коли людина із залу його перебила, він відповів: «Почекайте, ви ж не жінка, ви людина серйозна».

Зеленський адресував лідерці партії «Батьківщина» Юлії Тимошенко сексистський коментар щодо її зовнішності: «Подивіться, який гарний вигляд має зараз «опозиція». Така фігура! А знаєте, чому? Тому що зараз їй просто не дають “солоденького”».

Так він прокоментував пропозицію політикині про призначення своїх людей на «солодкі» місця в обмін на «правильні» голосування у Верховній Раді.

Під час візиту до Миколаєва голова фракції «Слуга народу» Давид Арахамія та голова партії Олександр Корнієнко обговорювали народну депутатку Ірину Аллахвердієву та підприємницю Тетяну Домбровську, вважаючи, що мікрофони вимкнені. У розмові вони пліткували про зовнішність Аллахвердієвої, а Домбровську назвали «робочою бабою, як корабельна сосна».

Народна депутатка та екскандидатка у мери Києва Ірина Верещук в інтерв’ю Дмитру Гордону сказала: «Коли я чую про ці «феміністичні рухи», кажу їм: «В армію. І все стане на свої місця», продемонструвавши внутрішню мізогінію.

Нардеп Максим Бужанський у своєму Telegram-каналі назвав журналістку видання «Новое время» Ольгу Духніч «тупою вівцею» за те, що вона в інтерв’ю з Дмитром Разумковим назвала Бужанського «ностальгуючим за СРСР і часами Віктора Януковича».

А народний обранець Олександр Дубинський виставив фото з підписом «Выбираем помощниц. Прошу ниже 175 см не беспокоить». Після скандалу він не поспішив просити вибачення, а навпаки назвав людей «дебілами, які не мають почуття гумору і всюди бачать якусь зраду й якийсь сексизм».

Тоді ще радник Зеленського Дмитро Разумков порівняв Верховну Раду з дівчиною, яку не варто ґвалтувати: «Іти на зґвалтування точно не треба, та й “дівчина” так собі». Пізніше він назвав свої слова «не найкоректнішим висловлюванням».

Звернення редакції:

Базу псевдосоціологів і прихованих піарників ми прискіпливо наповнювали і постійно оновлювали з 2015 року. Та з наступного року ця робота може бути заморожена. Причина проста і банальна: немає грошей. Звертаємося до Вас із проханням перерахувати кількасот гривень через Спільнокошт та закликати це зробити ваших друзів і знайомих.

Знак гривні
Знак гривні