Схоже, японці стали так довго жити, бо почали так добре їсти, зокрема м'ясо

Редакція просить вибачення за цю інформацію у веганів, але дослідження показують, що тривалість життя в Японії різко зросла за одне покоління за рахунок додавання м'яса до й без того непоганої загальної дієти впродовж усього життя.

Про це йдеться у статті The Economist під тематичною назвою The Meat Spot ("М'ясна точка").

Ще в 1970 році в Японії була найвища серед розвинених країн (ОЕСР) смертність від інсультів, але відтоді вона різко падає, помітно перевищуючи загальне падіння в інших країнах:

1.jpg

Смертність від (зліва направо): всіх причин, серцево-судинних хвороб, раку, мозково-судинних хвороб. США – синім, Німеччина – блакитним, Південна Корея – рожевим, Японія – червоним

Що ж сталося?

Рівень інсультів у Японії різко впав у той період, коли японці збалансували свою й доти здорову дієту, почавши додатково їсти більше м'яса:

Спосіб харчування для довголіття: побільше риби, якомога менше цукру й алкоголю – і все-таки адекватна кількість м'яса
Спосіб харчування для довголіття: побільше риби, якомога менше цукру й алкоголю – і все-таки адекватна кількість м'яса

До речі, нині в Японії настільки низька смертність від Covid-19 іще й тому, що рівень ожиріння в Японії найнижчий серед усіх країн ОЕСР, наприклад, він удесятеро нижчий, ніж у США.

Танака Кане 2 січня 2021 року стала третьою людиною в історії, яка дожила до 118 років. Нині в Японії найвища у світі середня тривалість життя, і в країні живе близько 80000 людей віком понад 100 років.

Японія – країна, де споживають чи не найменше цукрів серед усіх багатих країн.

Незвичну тривалість життя японців уже давно і часто пов'язують із дієтою. Проте уявлення, що країна подовжила середню тривалість життя за рахунок повної відмови від західних кулінарних гріхів – це спрощення. Та ж пані Танака Кане заявляє, що любить шоколад і газовані напої. Насправді, дослідження вказують на те, що ключовим шляхом до подовження життя стало якраз певне зміщення способу харчування в бік західного.

Японія не завжди була чемпіоном із тривалості життя. Ще в 1970 році смертність була середньою по ОЕСР. Хоча в Японії тоді були порівняно низькі рівні захворюваності на рак і серцеві хвороби – водночас там була найвища частота смертей від мозково-судинних хвороб, що спричиняють брак кисню в мозку. Це відомо як інсульт.

Утім, у 1970–90 роках рівень смертності від мозково-судинних (медична назва: цереброваскулярних) хвороб упав до середнього по ОЕСР, і за рахунок рекордно низьких рівнів серцево-судинних хвороб Японія піднялася в "лізі довгожителів".

Але як саме Японія подолала свою схильність до інсультів? Дещо пов'язано просто з кращими ліками від високого тиску по всьому світу, але інша причина є дієтичною.

Крайнощі – нездорові

Японія впродовж 1200 років значною мірою відмовлялася від м'яса (так, до реставрації Мейдзі поїдання яловичини взагалі було нелегальним).

Країна й досі споживає відносно небагато м'яса та молочних продуктів. Надмірна їх кількість може бути шкідливою, адже вони містять насичені жирні кислоти, споживання яких корелює з серцевими хворобами. Дослідження також пов'язували надмір обробленого червоного м'яса (processed red meat, по-нашому "м'ясо-ковбасні вироби", від сосисок і до шинки ТЕКСТИ) із більшим ризиком того-таки інсульту.

Але водночас надто мало м'яса – теж немудро, оскільки холестерин, яким забезпечує нас м'ясо, таки потрібен нам для міцності стінок кров'яних судин. Нещодавнє дослідження показало, що вегетаріанці дуже стійкі до серцевих хвороб – і водночас більш схильні до інсультів.

Саме брак тваринної (не плутати з морепродуктами) їжі міг спричиняти історичну схильність японців до смертності від мозково-судинних хвороб. Фактично за одне покоління, з 1960 по 2013 рік – саме тоді, коли різко падала смертність від інсультів – щорічне споживання м'яса в Японії зросло від близького до нуля одразу до 52 кг на рік на людину (це десь половина рівня США).

Japanese-barbecue (1).jpg

"Японське барбекю" якініку, фото Shutterstock

Схоже, що м'ясо та молочні продукти потрібні для збереження міцності кров'яних судин – але водночас їхній надмір призводить до того, що в судинах утворюються тромби.

Дослідження 1990-х років, проведене окремо в Японії, показало, що саме в тих частинах країни, де дієта найшвидше змінювалася в бік споживання (помірної) кількості м'яса, також найрізкіше падала смертність від цереброваскулярних (мозково-судинних) хвороб.

Інше, окреме дослідження, яке стежило за 80000 японців із 1995 по 2009 рік, показало, що інсульти були найбільш поширеними серед тих із них, хто їв найменше м'яса та молочної продукції.

Хоча зменшення цереброваскулярної смертності може походити також і з інших причин – ці дані показують, що зміна в способі харчування допомогла.

Але нещаслива іронія, завершує з економічного погляду The Economist, полягає в тому, що висока тривалість життя та водночас низька народжуваність загрожують економіці Японії. Вже до 2060 року 40% японців будуть старшими за 60 років, і мабуть, дедалі більше людей святкуватимуть із тортом зі 118 свічками – але буде дедалі менше онуків і правнуків, щоб допомогти задути стільки свічок.

Звернення редакції:

Базу псевдосоціологів і прихованих піарників ми прискіпливо наповнювали і постійно оновлювали з 2015 року. Та з наступного року ця робота може бути заморожена. Причина проста і банальна: немає грошей. Звертаємося до Вас із проханням перерахувати кількасот гривень через Спільнокошт та закликати це зробити ваших друзів і знайомих.

медицина японія наука

Знак гривні
Знак гривні