ВМС створили дивізіон, який озброять «Нептунами»

У Військово-морських силах ЗСУ створили ракетний дивізіон, що озброїться «Нептуном», нещодавно один із підрозділів перейшов на штат ракетного дивізіону.

Пуск протикорабельної ракети Р-360 ракетного комплексу «Нептун» 17 червня 2020 року. Фото: Генштаб ЗСУ
Пуск протикорабельної ракети Р-360 ракетного комплексу «Нептун» 17 червня 2020 року. Фото: Генштаб ЗСУ

Про це розповів командувач ВМСУ Олексій Неїжпапа в інтерв’ю телерадіокомпанії БРИЗ, – передає Український мілітарний портал.

За його словами, військова частина готується прийняти перший дивізіонний комплект берегового ракетного комплексу РК-360МЦ “Нептун” цього року.

Читайте також:

Міноборони таки знайшло гроші на «Нептун» у бюджеті-2020

“З початку нового навчального року ми починаємо готувати дивізіон як ракетний. На базі ракетного комплексу “Нептун”, – сказав контр-адмірал Неїжпапа.

Нагадаємо, що наприкінці 2020-го Міноборони уклало з Державним київським конструкторським бюро «ЛУЧ» контракт на закупівлю берегових ракетних комплексів РК-360 МЦ «Нептун».

Згідно з контрактом, до українського війська надійдуть уніфіковані пускові установки, транспортні та транспортно-заряджаючі машини, а також рухомий командний пункт, де зосереджується вся інформація, необхідна для роботи комплексу.

Береговий ракетний комплекс РК-360 МЦ «Нептуна» був прийнятий на озброєння Збройних сил України 23 серпня 2020 року.

РК-360 МЦ «Нептун» – комплекс крилатих ракет наземного базування з протикорабельною ракетою, призначений для ураження бойових кораблів класів крейсер, есмінець, фрегат, корвет, десантних, танкодесантних кораблів та транспортів, які діють як самостійно, так і в складі корабельних груп і десантних загонів. А також ураження берегових радіоконтрастних цілей (в простих і складних метеорологічних умовах у будь-який час доби і року), при активній вогневій та радіоелектронній протидії противника.

«Нептун» оснащено крилатими ракетами, які здійснюють політ на надмалих висотах на дальність близько 300 км. Ракета має стартовий та маршовий (основний) двигуни.

Перший є модифікованим твердопаливним стартовим прискорювачем від зенітної ракети С-125. Основний турбореактивний двигун МС-400 вироблено компанією «Мотор Січ».

Знак гривні
Знак гривні