Що нові варіанти коронавірусу значать для людства? The Economist

"Тунель стає темнішим", – неоптимістично називається сторінка цієї статті на сайті видання.

Те саме пише й Science:

День бабака. Мутації коронавірусу можуть спричиняти нові хвилі пандемії

Астрономічні ночі вже коротшають, але у світі Covid-19 ночі все ще стають довшими. В останні тижні два нових варіанти коронавірусу з неймовірною швидкістю поширюються у Британії та Південній Африці, спричиняючи нове зростання кількості випадків, попри початок вакцинації:

1234.jpg

Кількість нових випадків на мільйон: хвилі збігалися до поширення нового варіанту

Мутації зробили нові варіанти вірусу значно заразнішими. Поки що вони не здаються смертельнішими, але поширюються значно швидше.

Саме зараз світ, справедливо, зосередився на затвердженні, створенні та поширенні вакцин. На жаль, треба також робити щось із фактом, що до того як ліки прийдуть на допомогу, нові варіанти, ймовірно, встигнуть поширитися – поставивши перед важкими рішеннями тих, хто має з цим щось робити.

Що відомо про новий, «британський» варіант коронавірусу?

Еволюційні біологи завжди казали, що мутації – це нормальний спосіб виживання вірусів, адже природний добір зазвичай підкріплює ті варіанти, які краще передаються і при цьому менше вбивають (що логічно, якщо подумати: вірус відтворюється саме в організмах, які він "хакнув" – а отже, вірусу "невигідно", щоб через боротьбу з ним організм загинув, бо той не встигне передати вірус далі).

Деякі віруси, які зараз спричиняють звичайну застуду, колись могли почати так само, як доволі-таки вбивчий Sars-cov-2, але з часом послабити свою дію та посилити заразність. Однак політики й експерти в галузі охорони здоров'я не можуть чекати, поки це станеться природним чином із Sars-cov-2: тим часом помре надто багато людей.

Нині більш заразний варіант вірусу, що спричиняє Covid-19, означатиме, що лікарні знову можуть переповнитися. Більшість населення Англії вже перебуває в стані, схожому на повний локдаун, до того ж пацієнтів у лікарнях уже більше, ніж було під час піку в квітні. Система охорони здоров'я намагається впоратися.

Більша частина решти світу невдовзі піде за тим самим сценарієм.

Все ближче, ніж може здаватися комусь:

Новий «британський» варіант коронавірусу виявили у Словаччині, за 25 км від Ужгорода

Понад 50 країн швидко заборонили подорожі з Британії. Багато хто також заборонив прибуття з Південної Африки. Проте, як показав попередній досвід, подібні заходи лише дадуть трішки більше часу.

На початку листопада – до всіх заборон на подорожі – новий "британський" варіант уже становив 30% усіх випадків у Лондоні, одному з найбільш "прохідних" міст світу.

Згадуючи, як перші варіанти поширилися з віддалених міжнародних лижних курортів в Альпах минулої зими, а потім з Іспанії влітку – наївно вірити, що випадки нового варіанту вже зараз не посіяно у всьому світі.

Невдовзі після прибуття новий британський варіант, імовірно, витіснить місцеві штами впродовж кількох тижнів, у кращому разі – місяців.

Поки що в 20 країнах чи близько того виявлено лише спорадичні випадки – включно зі США у людини, яка нікуди не їздила. Проте "мала кількість" випадків нового вірусу пов'язана лише з тим, що в інших країнах значно менше секвентують (розшифровують) геноми вірусів, ніж у Британії чи ПАР. Франція за весь час пандемії вивчила менше геномів вірусу, ніж тільки Уельс робить щотижня.

Більшість країн узагалі не розшифровують вірусні геноми. Можливо, зараз уже поширюються й інші більш заразні варіанти коронавірусу, які просто не виявлено.

Ми про це вже теж писали

Є й добрі новини:

Зрештою природний добір подбає і про це: що більше людей будуть щеплені – то більше вірус "намагатиметься" їх уникнути. Однак, на щастя, і тут людський прогрес іде швидко. Нинішні вакцини легко модифікувати під нові варіанти, цей процес у вакцині Pfizer забирає лише шість тижнів.

Але навіть у найбагатших країнах, які накопичили досить вакцин, щоб перевакцинувати кожного по десятку разів – швидкості просто не вистачить, аби прищепити достатню кількістю людей принаймні до літа 2021 року. Бідніші країни (типу України Texty.org.ua) залишатимуться незахищеними значно довше.

План вакцинації від COVID в Україні: «пересічним громадянам» – десь у середині 2022-го чи й потім

20201114_WOC345.original_jzb6Zov.width-1600.png

Канада назбирала по десять доз на кожного, Україна в самісінькому низу за Covax, отам, бачите, біля Бангладеш

Наукове пояснення від National Gepgraphic:

Чому в Британії "зненацька" з'явилась особлива мутація коронавірусу? Ймовірно, від невдалого лікування

Отже, більшості країн доведеться пристосовуватися до швидких змін реальності, знов і знов шукаючи "незолоту середину" між жорсткими локдаунами, які вбивають економіку, та послабленнями, які вбивають людей.

Світло в кінці тунелю досі є – проте дорога до нього стала сповненою нових пасток.

Звернення редакції:

Базу псевдосоціологів і прихованих піарників ми прискіпливо наповнювали і постійно оновлювали з 2015 року. Та з наступного року ця робота може бути заморожена. Причина проста і банальна: немає грошей. Звертаємося до Вас із проханням перерахувати кількасот гривень через Спільнокошт та закликати це зробити ваших друзів і знайомих.

світ майбутнє медицина мутація пандемія коронавірус

Знак гривні
Знак гривні