День бабака. Мутації коронавірусу можуть спричиняти нові хвилі пандемії

Про це пише Science Magazine, також про це свідчать графіки поширення Covid-19 у Великій Британії, незважаючи на те, що вона першою почала вакцинацію.

На фото: порожні вулиці Глазго, Шотландія, 5 січня 2021 року після нового суворого локдауну через новий варіант коронавірусу. ANDY BUCHANAN/AFP
На фото: порожні вулиці Глазго, Шотландія, 5 січня 2021 року після нового суворого локдауну через новий варіант коронавірусу. ANDY BUCHANAN/AFP

Новий рік приносить сильне почуття дежавю, пише видання. Світ спостерігає за поширенням хвороби й нервово думає, як уберегтися, й не знає. Цього разу загроза не зовсім нова, але так само незрозуміло, як її стримувати. Новий варіант коронавірусу, відомий як B.1.1.7, може почати нову небезпечну фазу пандемії.

Це видно вже зараз: поки в Євросоюзі хвороба падає, у Британії вона різко пішла вгору:

1234.jpg

Кількість нових випадків на мільйон: хвилі збігалися до поширення нового варіанту

Що відомо про новий, «британський» варіант коронавірусу?

Досі траєкторія ковіду вважалася передбачуваною, тепер вона знову стала непередбачуваною. Новий вірус передається значно швидше – й тому може замістити інші варіанти.

Водночас із пришвидшенням авторизації вакцин, науковці знову закликають уряди посилювати заходи контролю.

Якщо інші країни, де виявлено новий варіант коронавірусу, теж стануть свідками нових хвиль – це буде вагомим доказом того, що все може початися спочатку.

groundhog-day.jpg

Кадр із фільму "День бабака", де персонаж постійно повертається вранці в ту саму точку в часі

Новий «британський» варіант коронавірусу виявили у Словаччині, за 25 км від Ужгорода

Суворе ізолювання пацієнтів та відстеження контактів задля їх ізолювання можуть зменшити R, рівень передачі, від 2 до 1, однак після того як перейдено критичний поріг, як це вже зроблено в Британії, все одно доведеться вводити публічні обмеження. Ті-таки локдауни.

Науковці в спільному листі через журнал Lancet закликали Європу ухвалити спільну стратегію для швидкого зменшення кількості випадків.

Вже виникли й інші варіанти, зокрема 501Y.V2 у Південній Африці, що хвилюють не менше. Що більше вірусу циркулює, то більший шанс появи нових мутацій.

Чому в Британії "зненацька" з'явилась особлива мутація коронавірусу? Ймовірно, від невдалого лікування

У довготривалій перспективі це може пошкодити ефективності вакцин, і знову все почнеться спочатку.

Докладніше англійською в Science

Звернення редакції:

Базу псевдосоціологів і прихованих піарників ми прискіпливо наповнювали і постійно оновлювали з 2015 року. Та з наступного року ця робота може бути заморожена. Причина проста і банальна: немає грошей. Звертаємося до Вас із проханням перерахувати кількасот гривень через Спільнокошт та закликати це зробити ваших друзів і знайомих.

майбутнє мутація медицина пандемія наука британія коронавірус

Знак гривні
Знак гривні