В Україні таки пропонують легалізувати медичний канабіс

У Раді вже зареєстровано відповідний законопроєкт №4553 "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо регулювання обігу конопель в медичних цілях, науково-технічній діяльності та промисловості".

Що він передбачає?

Народні депутати пропонують узаконити коноплю в медичних цілях, для науково-технічної діяльності та промисловості, – передає УП.Життя.

"В Україні понад 2 мільйони людей з нестерпним хронічним болем, з важкими онкологічними захворюваннями, епілепсією, пост-травматичним синдромом, з хворобою Альцгеймера та іншими потребують ліків на основі канабісу. Ці ліки допомагають полегшити біль, налагодити сон, зменшити судоми і просто дають шанс на нормальне життя", – розповідає народна депутатка Ольга Стефанишина, одна і авторів проєкту.

Медичний канабіс допоможе онкохворим і паліативним хворим, тисячам дітей з епілепсією, пацієнтам із депресією та тривожними станами, військовим з посттравматичним синдромом, людям з хворобами Альцгеймера, Паркінсона, розсіяним склерозом та псоріазом, зазначають у партії "Голос".

Серед актуальних проблем розвитку медичної науки та системи охорони здоров'я в Україні є питання, що стосуються доступу населення до необхідних методів лікування та лікарських засобів, йдеться у пояснювальній записці законопроєкту.

"Зокрема, серед таких питань і відсутність належного нормативного регулювання поводження з речовинами, які, за міжнародно-правовою класифікацією, належать до наркотичних і психотропних, але, при цьому, вкрай необхідні для забезпечення якісних медичних послуг, запобігання стражданням пацієнтів та допомоги їх одужанню від складних захворювань", – йдеться у документі.

Згідно із законопроєктом, придбати медичну коноплю і/або препарати, виготовлені з рослин роду конопель, за медичними показаннями людина може тільки за рецептом лікаря.

Нагадаємо, ООН виключила канабіс зі списку небезпечних наркотиків.

Як відомо, питання про медичний канабіс було одним із "питань Зеленського", покликаних, по суті, привабити на місцеві вибори електорат "Слуги народу".

медицина реформи законопроєкт зеленський

Знак гривні
Знак гривні