Як Японія, навіть під час пандемії, просуває внутрішній туризм

Японський уряд діє не так, як інші – можна говорити вже не про "шведський випадок", а про японський. Паралельно з антиепідемічними заходами, Японія просуває та субсидує за державний кошт внутрішній туризм.

І, судячи з динаміки захворюваності й особливо смертності, щось таки вони знають:

Японська влада зрозуміла COVID-19 краще за більшість. Що таке санміцу?

Як відомо чи з нобелівської літератури, чи навіть із поп-культури, кожен японець "мусить" зійти на Фудзі, відвідати давню імперську столицю, зануритись у термальні джерела Країни снігу, поїхати в сезон дивитися цвітіння сакури, жовтіння кленів, обпадання гінкго, походити горами Ідзу тощо. Пандемія цього не скасовує.

На тлі коронавірусу уряд Японії почав кампанію "Їдьте подорожувати".

Вона спрямована на захист економіки від шкоди, завданої епідемією. Уряд пропонує великі субсидії на подорожі всередині Японії для мешканців країни:

35% усієї витраченої на подорож суми покриваються урядом.

Додатково видаються купони на 15% витраченої суми, які можна використати на інші витрати під час подорожі.

інфографіка з англомовної версії урядової сторінки кампанії Go to travel
інфографіка з англомовної версії урядової сторінки кампанії Go to travel

Наприклад, якщо пара забронювала квитки та готель на 40 тис. ієн, вони платять лише 26 тис., а 14 тис. оплачує уряд. Крім того, пара отримає купони на 6 тис. ієн, які може використати в місці поїздки на ресторани тощо.

Звісно, існує верхня межа, щоб люди не кинулися бронювати дорожчі готелі, ніж зазвичай. Ліміт становить 13 тис. ієн знижки на людину на ніч (це приблизний еквівалент $130), купонами на кишенькові витрати під час поїздки можна отримати ще максимум 7 тис. на людину на день (близько $70).

Урядова знижка стосується не лише громадян, а всіх, хто мешкає в Японії.

До дітей знижка застосовується так само. До того ж, навіть якщо дітей не рахує, скажімо, готель, їх рахує у знижку уряд. Тому їхати сім'ям із дітьми ще вигідніше: так, пара з двома дітьми може отримати максимальну знижку вже в 4х13000. Тобто тут можна-таки дозволити собі шикарніший готель, ніж зазвичай.

0053_04.jpg

Зразки урядових купонів, якими можна платити в усіх зареєстрованих бізнесах під час поїздок

Максимальний час кожної субсидованої поїздки – сім діб. З восьмої доби люди вже платять за себе повністю.

Водночас приїзд-від'їзд щоразу рахується як окрема поїздка, й ліміту на кількість поїздок нема. Ви ж будете витрачатися на транспорт – тому, якщо живете в Японії, можете їздити зі знижкою хоч увесь час кампанії.

Ця кампанія триває від липня 2020 року й діє до кінця січня 2021-го, проте уряд анонсує її продовження до червня 2021 року. Водночас її було тимчасово прикрито на час обмеженого локдауну 28 грудня – 11 січня для уповільнення епідемії.

Статистичне моделювання: які заходи найкраще сповільнюють Covid-19? Таки локдауни

Є одна важлива умова

Точніше, прохання – саме так діє Японія, проханнями. Всіх учасників програми просять дотримуватися "нового етикету" для запобігання поширенню пандемії. Про цей "новий етикет" ТЕКСТИ вже писали.

ілюстрація нового етикету від уряду Японії
ілюстрація нового етикету від уряду Японії

Звернення редакції:

Базу псевдосоціологів і прихованих піарників ми прискіпливо наповнювали і постійно оновлювали з 2015 року. Та з наступного року ця робота може бути заморожена. Причина проста і банальна: немає грошей. Звертаємося до Вас із проханням перерахувати кількасот гривень через Спільнокошт та закликати це зробити ваших друзів і знайомих.

мандри туризм японія пандемія коронавірус

Знак гривні
Знак гривні