Що відомо про новий, «британський» варіант коронавірусу?

Низка європейських країн вже припинила авіаційне сполучення з Британією, на рівні ЄС рішення буде прийнято сьогодні. Також Франція зупинила перевезення через Євротунель під Ла-Маншем. Запроваджені обмеження щодо польотів із ПАР, де також виявлено новий варіант вірусу. Що про нього відомо?

Зараз уже утворилися черги вантажівок на виїзді з Британії в Дуврі: фото PA MEDIA
Зараз уже утворилися черги вантажівок на виїзді з Британії в Дуврі: фото PA MEDIA

Далі докладніше й по пунктах.

На засіданні NERVTAG (робоча група з оцінки загроз нових вірусів, дорадчий орган британського уряду) 18 грудня були вперше оприлюднені деталі нової мутації, яка може призвести до посилення пандемії COVID-19:

Отже, новий різновид вірусу має наступні властивості:

Усе це може попередньо свідчити про те, що новий варіант поширюється значно швидше, ніж більш ранні варіанти вірусу.

Що невідомо?

Водночас немає достатньо даних про те, щоб відповісти на наступні питання:

У зв'язку із загрозами нового варіанту, уряд Британії говорить про можливість локдауну на кілька місяців.

Український уряд досі не запровадив жодних заходів для стримування нового варіанту вірусу, хоча вже минуло три доби після того, як про нього стало широко відомо.

Що достеменно відомо?

Як пише Washington Post, у суботу влада Британії оголосила, що новий варіант коронавірусу є на 70% більш заразним. Утім, наразі нема даних про те, щоб він був небезпечнішим з погляду наслідків.

Варіації вірусу з'являлися й раніше – однак коронавірус не мутує настільки сильно, як грип. Це означає, що навряд чи доведеться розробляти нову вакцину щороку.

Однак багато про новий вірус невідомо – зокрема, чи справді це "варіація", функціонально подібна на попередні, чи новий "штам" – функціонально інша версія.

Де вже виявлено новий варіант?

На південному сході Англії (іншими словами, навколо Лондона) ще з вересня. Але зараз стало відомо, що він поширюється швидше за інші варіанти.

За даними ВООЗ, цей варіант відтоді зафіксовано в Австралії, Данії, Нідерландах. "Подібну" версію виявляють у 80–90% випадків у Південно-Африканській Республіці, починаючи з листопада.

Чи допомагатимуть від нього вакцини, які вже розроблено?

Наразі експерти не виявили опірності нового варіанту до вакцин Pfizer та Moderna, які авторизовані у США.

Утім

Низка країн заборонила подорожі з Британії, зокрема призупинили перельоти Франція, Німеччина, Італія, Нідерланди, Бельгія, Ірландія, Канада, – пише світова служба ВВС.

Боріс Джонсон, прем'єр Великої Британії, заявив про потребу скасувати святкування на Різдво. "Ми не бачитимемо рідних на це Різдво, щоб бачити їх у багато наступних", – сказав він.

Влада ЄС сьогодні збирається для координованої відповіді на нову можливу загрозу.

абзац мутація пандемія медицина британія covid-19 коронавірус

Знак гривні
Знак гривні