В Україні з'явилися ельфи для боротьби з російськими тролями

Ельфи – це не лише персонажі художніх книг. Ельфи протистоять тролям. Це мережа активістів, що обрали собі фентезійну назву на протиставлення російським тролям, давно існують у балтійських країнах, Польщі, Чехії та Словаччині. З осені 2020-го вони діють і в Україні. “Ельфійські” тренінги зібрали людей з багатьох регіонів України.

Ці тренінги проводилися, звісно ж, у містичних лісах, а ось лекторами були цілком реальні люди з компетенціями в протидії пропаганді, дезінформації, а також військові, журналісти, волонтери – ті, хто активно боровся проти російської агресії протягом останніх шести років.

Перші ельфи з'явились у Литві в 2014 році, коли місцеві активісти вирішили об'єднатися, щоб давати організовану відсіч російським інформаційним атакам проти Литви, України та інших демократичних країн. Рух, до якого входять люди з різним професійним та життєвим досвідом, розрісся і охопив близько 40 тис. литовців, а потім і жителів інших країн, що добровільно і на волонтерських засадах вкладають час та зусилля в боротьбу за чистоту інформаційного простору.

Українцям не треба пояснювати, що інформаційні маніпуляції і пропаганда чинять пряму загрозу безпеці України і їхньому добробуту, тому вони завжди робили власний внесок у боротьбу проти російського втручання – онлайн і офлайн. Тепер ми запозичили литовський досвід і створили свою мережу активістів, яка охоплює вісім регіонів від Київської до Донецької областей і тільки зростатиме – а разом із нею і стійкість українського суспільства.

інтернет фейки пропаганда росія литва

Знак гривні
Знак гривні