На розробку «Нептуна» для кораблів усе ще потрібно півтора року

На розробку корабельної версії ракетного комплексу РК-360МЦ «Нептун» треба не менш ніж півтора року.

Крилата ракета Р-360 ракетного комплексу РК-360 МЦ «Нептун». Стопкадр із відео Defense Express
Крилата ракета Р-360 ракетного комплексу РК-360 МЦ «Нептун». Стопкадр із відео Defense Express

Про це в інтерв’ю АрміяInform розказав Генеральний конструктор КБ «ЛУЧ» Олег Коростельов.

Основна робота полягає в створенні комплексу на морській платформі, яка має кардинальні відмінності від берегової версії.

"Тут, скоріше, слід вести мову про створення комплексу, який буде розміщуватися на кораблі. От саме він і потребує значного доопрацювання", – сказав Олег Петрович.

Сама ж ракета має лишитися без змін.

Як ключову різницю у відмінності версій було названо специфіку морської платформи.

"Тому що ми запускаємо ракету не з землі, де можна прив’язатися до місцевості за допомогою спеціальних систем, а запускаємо з корабля, де потрібен той самий меридіан, транслювати від точних його позицій в даний момент часу до системи, яка забезпечить впровадження та передачу даних на саму ракету", – прокоментував конструкційні відмінності генеральний конструктор.

Щодо термінів реалізації такого проєкту, у разі зацікавленості з боку Міністерства оборони України, названо півтора року:

"За моїми попередніми підрахунками, виконання цієї роботи разом із проведенням випробувань може зайняти не менше ніж півтора року", – констатував Олег Коростельов.

Зараз РК-360 МЦ «Нептун» – комплекс крилатих ракет наземного базування з протикорабельною ракетою, призначений для ураження бойових кораблів класів крейсер, есмінець, фрегат, корвет, десантних, танкодесантних кораблів та транспортів, які діють як самостійно, так і в складі корабельних груп і десантних загонів, а також ураження берегових радіоконтрастних цілей. Ураження може відбуватися в простих і складних метеорологічних умовах у будь-який час доби і року, при активній вогневій та радіоелектронній протидії противника.

Пуск протикорабельної ракети Р-360 ракетного комплексу «Нептун» 17 червня 2020 року. Фото: Генеральний штаб ЗСУ
Пуск протикорабельної ракети Р-360 ракетного комплексу «Нептун» 17 червня 2020 року. Фото: Генеральний штаб ЗСУ

технології флот зброя армія

Знак гривні
Знак гривні