Фейсбук видалив чергові профілі російської фабрики тролів

Соціальна мережа Facebook видалила сотні сторінок через "невірогідну поведінку", до яких були причетні Росія та – зненацька – Франція.

Мета діяльності цих конкретних акаунтів – вплив на ситуацію у країнах Африки та Близького Сходу, – уточнює УП.

Йдеться про три мережі акаунтів, які порушували правила соцмережі щодо іноземного або урядового втручання. Останнє вважається "невірогідною поведінкою від імені іноземної або урядової організації". 

Зосередились ці мережі на країнах Північної Африки та Близького Сходу. 

Загалом було видалено 84 акаунтів у Facebook, шість сторінок, дев'ять груп та 14 акаунтів у Instagram. Ці сторінки втручались у справи Центральноафриканської Республіки (ЦАР), Малі, Нігерії, Буркіна-Фасо, Алжиру, Кот-д’Івуару та Чаду.

Окрім того, були видалені 63 Facebook-акаунтів, 29 сторінок, сім груп та один Instagram-акаунт, які мали російське походження. Їх сферу інтересів становили Центральноафриканська Республіка, Мадагаскар, Камерун, Екваторіальна Гвінея, Мозамбік, Південна Африканська Республіка та діаспора ЦАР у Франції.

Також Facebook видалив 211 профілів в однойменній соцмережі, 126 сторінок, 16 груп та 17 Instagram-акаунтів, створених у Росії. Останні порушували правила соцмережі щодо Лівії, Судану та Сирії.

Центральноафриканська Республіка

Аль-Джазіра додає, що Євген Прігожин – бізнесмен, звинувачений у втручаннях у вибори – у відповідь назвав Фейсбук "інструментом ЦРУ". Військові Франції від коментарів відмовилися.

Одна зі сфер втручань – спроба впливати на вибори у Центральноафриканській Республіці, при цьому Росія працювала на користь нинішнього президента, Франція – протистояла цьому, також за допомогою тролів.

"Не можна воювати з вогнем за допомогою вогню", – прокоментував Nathaniel Gleicher із відділу кібербезпеки Facebook рішення забанити обидві сторони.

інтернет росія безпека франція соцмережі

Знак гривні
Знак гривні