НБУ змінив структуру, по суті знову скоротивши повноваження Рожкової

Між різними іншими членами правління перерозподілили блоки, якими займалася перша заступниця глави Катерина Рожкова. По суті, її позбавили більшості повноважень, зробивши з неї такого собі фінансового "завгоспа".

Про реорганізацію та скорочення повноважень пишуть Бізнес-Цензор і Економічна правда.

Про зміни у структурі НБУ повідомив на своєму офіційному сайті.

"Фінансово-адміністративний і операційний блок з сьогоднішнього дня підпорядковується першому заступнику голови НБУ Катерині Рожкової. До складу цього блоку віднесені Департамент з управління діяльністю корпоративного недержавного пенсійного фонду Національного банку ", – сказано в повідомленні.

До останнього часу Рожкова відповідала за напрямки методології регулювання діяльності небанківських фінустанов і захисту прав споживачів фінансових послуг, які тепер передані іншим чиновникам НБУ.

Як повідомлялося, раніше глава НБУ Кирило Шевченко за підсумками візиту до Вашингтона відзначав, що МВФ направить місію в Україну для розгляду чергового траншу тільки після розв'язання низки питань, які пов'язані з рішенням Конституційного Суду, прийняттям держбюджету на 2021 рік і роботою Національного банку. Зокрема, у МВФ були питання щодо конфігурації правління НБУ.

Не вперше:

Нагадаємо, 20 жовтня правління Національного банку прийняло рішення про зміну організаційної структури центробанку, зокрема скоротивши вертикаль підпорядкування Рожкової, передавши значну частину її повноважень безпосередньо голові НБУ Кирилу Шевченку.

Догана за прозорість:

Рада НБУ 2 жовтня вирішила винести догану і висловити недовіру Рожкової та заступнику голови НБУ Дмитру Сологубу. Раніше глава Ради НБУ Богдан Данилишин і ще низка його членів неодноразово вимагали відставки Рожкової і Сологуба.

Рожкова і Сологуб залишилися останніми членами правління НБУ, які були призначені на посади під час каденції колишнього керівника Нацбанку Якова Смолія, який 1 липня подав у відставку, заявивши про політичний тиск із боку влади.

Голова Нацбанку звільнився через "політичний тиск". Посли G7 застерігають проти "відкату реформ"

Оголошення догани Радою НБУ першій заступниці голови НБУ Катерині Рожковій та заступнику голови Дмитру Сологубу – це тривожний сигнал для незалежності Національного банку. Саму ж догану було винесено за спілкування зі ЗМІ.

Про це заявила перша заступниця голови НБУ Катерина Рожкова, коментуючи оголошену Радою Національного банку України їй та іншому заступнику голови НБУ Дмитру Сологубу догану.

Нагадаємо також:

На тлі погроз Рожковій член Ради НБУ пише про «розстріляли б у під'їзді». Що відбувається?

6 липня Верховна Рада підтримала пропозицію президента Володимира Зеленського і призначала главою Національного банку України Кирила Шевченка, який в останні роки очолював державний "Укргазбанк".

Після призначення Шевченка з НБУ вже звільнилася ціла низка керівників департаментів та заступників голови правління.

Бізнес-видання Ліга раніше зводило махінації до "повзучої чистки" в НБУ".

нбу конфлікт нацбанк рожкова

Знак гривні
Знак гривні