Біля Дніпра збудували «альтернативний» дитсадок. Довелося «воювати» зі старими ДБН

Світла та повітря в цьому дитсадку в смт Обухівка – більше, ніж передбачено державними будівельними нормами України.

Усі фото: Андрій Авдієнко
Усі фото: Андрій Авдієнко

Насамперед архітектори хотіли, щоб будівля взаємодіяла з довкіллям, а саме з сонцем і сонячною енергією. Великі вікна на всю стіну допомагають максимально використовувати сонячну енергію для додаткового нагріву приміщень в осінньо-зимовий період. Натомість піддашки, балкони і різноманітні виступи фасаду захищають від сонця влітку, коли воно високо над горизонтом.

У будівлі також працює сучасна система припливно-витяжної вентиляції з рекуперацією. (Це система вентиляції приміщень, коли повітрообмін відбувається за рахунок організованого припливу свіжого і відведення відпрацьованого). До речі, саме така вентиляція потрібна під час епідемій:

Для уникнення нових заражень COVID-19 потрібно серйозно взятися за вентиляцію, особливо в школах

Важливим елементом планування стало зонування будівлі. Всі приміщення, в яких проводять час діти – групові осередки, ігрові кімнати, спортивні і музичні класи – розташовані на сонячному боці. А всі службово-технічні приміщення, де зазвичай перебувають дорослі – офіси, додаткові технічні приміщення тощо – орієнтовані на північний бік. Усе краще – дітям, як то кажуть.

Сонячні панелі за проєктними розрахунками забезпечують понад половину загальної кількості енергії.

Вікна – засклені до підлоги, всупереч ДБН:

Під час проєктної експертизи довелося погоджувати деякі відступи від українських державних будівельних норм. Це був нелегкий процес.

"...в нормативі [ДБН – державні будівельні норми] сказано, що «підвіконня повинно розміщуватися на висоті 0,6 метра від поверхні підлоги». Звісно, нам зробили це зауваження. Після цього ми довго міркували з юристами, як його оминути. І зрештою написали таку відповідь: якщо ви знайдете в нашому проєкті підвіконня, то можете застосувати цю норму", – розповідає архітектор проєкту Олексій Валентіров.

"Це спрацювало. Формально до нас більше не могло бути претензій. Звісно, ми були готові йти до суду в разі чого. Наше трактування було юридично коректним. Хоча по суті робити вітражів до підлоги не можна. Чому так? Це все ще відкрите запитання. Це безпечно, і в світовій практиці існує безліч таких випадків".

Дитсадок розташований на березі Дніпра, неподалік Дніпровсько-Орільського природного заповідника
Дитсадок розташований на березі Дніпра, неподалік Дніпровсько-Орільського природного заповідника

Докладніше у Хмарочосі

краса дніпропетровщина архітектура освіта дитсадок

Знак гривні
Знак гривні