Вирубки лісу в Карпатах під приводом його «відновлення» нарешті заборонено – еколог

Раніше заборони на вирубку лісу обходили тим, що ліси раптом "захворювали". Тепер "лісовідновні" рубки в гірських лісах Карпат заборонені повністю.

Про це пише еколог Петро Тєстов із посиланням на відповідне рішення уряду. Він також розповідає попередню історію питання:

Першу заборону на комерційні рубки у високогірних лісах Карпат (які розташовані вище 1100 м на рівнем поря) Верховна Рада України ввела у далекому 2000-му році.

Проте, ця заборона роками "успішно" обходилась несумлінними лісокористувачами.

Високогірні природні ліси або починали "хворіти", або пошкоджувались "буреломами", або раптом "втрачали" свої захисні властивості.

Допомагали їм у цьому несумлінні лісопатологи та таксатори:

130303035_3595744740506134_6796301573810169054_o.jpg

На цьому скріншоті – приклад із таксаційних описів одного з лісгоспів Закарпаття.

У перекладі з "лісівничої" мови на звичайну на ньому можна побачити, що природний смерековий приполонинний різновіковий, різноярусний ліс віком 150 років на висоті 1480 м був визнаний нежиттєздатним. І приреченим на "лісовідновлення" шляхом повної вирубки.

А далі цей ліс їхав після мінімальної розпиловки на експорт, лишаючи розбиті дороги, понівечені водотоки і долари в кишені осіб, причетних до такої рубки.

Від сьогодні лісовідновні рубки в гірських лісах Карпат заборонені повністю. А суцільні санітарні радикально обмежені, у високогірних, протиерозійних, берегозахисних лісах природного походження тепер їх проводити не можна.

Тому, я дуже сподіваюсь, що такого як на фото – більше в наших Карпатах ми НЕ ПОБАЧИМО:

Як і санітарних рубок із причини "опеньок" у дубових заповідних лісах, вибіркових санітарних, які виглядають як суцільні в заповідних лісах і багато-багато іншого.

Більше – в пості міністра захисту довкілля та природних ресурсів України Романа Абрамовського

А ще я бачив, як ведеться лісове господарство в країнах ЄС і США, і дуже хотів би бачити таке в майбутньому у нас. Але без кардинальних реформ лісової галузі наразі це неможливо.

Якщо лісгосп, який роками рубає і продає десятки тисяч кубометрів деревини, не має не те що канатних установок, а й досі трелює ТДТ-55, лишаючи за собою руїну – то це не нормально. Якщо роками розповідаємо про перехід на вибіркові системи рубок і захисні функції лісів, а при цьому рубаємо суцільно протиерозійні та водоохоронні ліси – це не нормально.

Тому заборони й обмеження на рубки сьогодні – це не тільки про збереження біорізноманіття чи про підвищення захисних функцій лісів. Це і про збереження деревини, цінного природного ресурсу до того моменту, коли ми навчимося використовувати його ефективно та відповідально.

вирубка ліс екологія карпати природа вирубки

Знак гривні
Знак гривні