Spaceship стартував із другої спроби, розбився при посадці – але це все одно «перемога» (ВІДЕО)

Перший прототип міжпланетного багаторазового космічного корабля компанії Ілона Маска Spacex Starship, який мав здійснити "стрибок" на 12,5 км, розбився при посадці в центрі поля, призначеного для приземлення.

Нагадаємо, з першої спроби SpaceX скасував запуск Starship за одну секунду до старту (ВІДЕО)

Із другої спроби корабель набрав висоту 12,5 км і повернувся назад на землю за 6 хв 42 с після старту. При посадці він не зміг достатньо сповільнитись і вибухнув. Це пов'язали з недостатнім тиском пального в двигунах, відповідальних за сповільнення.

Ось ціла трансляція:

Старт дуже затримали, і зворотній відлік починався кілька разів. Якщо вас цікавлять лише кілька хвилин від старту й до фінішу то це від 1 год 47 хв і до 1 год 55 хв цього відео

Маск усе одно задоволений:

"Успішний підйом, перемикання на верхні баки і точне управління закрилками до точки приземлення!

Ми отримали всі необхідні дані! Вітаємо команду SpaceX, чорт забирай!

Марс, ми йдемо!!

Спасибі, Південний Техас за підтримку! Це ворота на Марс", – перекладає пряму мову Маска УП.

Тестову модель багаторазового міжпланетного корабля Starship вперше запустили на значну висоту, щоб перевірити її аеродинаміку та змогу здійснювати керовану вертикальну посадку в задану точку.

2813.jpg

Вибух Starship при посадці в Бока Чіка, штат Техас: фото Gene Blevins/Reuters

Чому це все одно "перемога"

Видання Wired згодне з тим, що це все одно "великий крок" і радше успіх, ніж поразка:

Справжня причина, чому SpaceX розробляє Starship – та й справжня причина, чому Маск від самого початку пішов у космічні справи – це щоб лишити відбитки ніг людини на Марсі. Якщо Маск хоче дістатися Марса в передбачуваному майбутньому, йому потрібна велика міжпланетна транспортна система, здатна перевозити сотні тонн вантажів і десятки пасажирів за один раз.

На початку грудня Ілон Маск заявив, що Starship уже в 2026 році зможе доставити перших астронавтів на Марс. Це неймовірно агресивний графік, пише Wired, і ще кілька місяців тому він здавався б відірваним від реальності.

Але тепер, коли Starship з усією його вагою піднявся в небо, Марс і справді здається ближчим, ніж будь-коли раніше.

космос марс майбутнє технології маск

Знак гривні
Знак гривні