То вже не «гражданская война»: представник РФ назвав на Радбезі ООН війну між Росією й Україною саме міжнародним конфліктом

I is not a domestic conflict in Ukraine, it is a political conflict between Russia and Ukraine («це не внутрішній конфлікт в Україні, цеполітичний конфлікт між РФ та Україною»)

Василь Небензя, представник РФ в ООН
Василь Небензя, представник РФ в ООН

Представник Російської Федерації в ООН Василь Небензя публічно назвав війну на Донбасі не внутрішнім, а політичним конфліктом Росії та України, йдеться у повідомленні української делегації в ТКГ у Facebook за підсумками вчорашнього "заходу", який влаштували представники РФ у Раді безпеки ООН задля легітимізації представників ОРДЛО.

"… В. Небензя заявив про «конфлікт на Донбасі»: it is not a domestic conflict in Ukraine, it is a political conflict between Russia and Ukraine («це не внутрішній конфлікт в Україні, цеполітичний конфлікт між РФ та Україною»)". 

Окрім неочікуваної заяви постпреда РФ, у ТКГ розповіли й про інші наративи, які звучали на "зустрічі" за участі представників російських маріонеткових утворень. Зокрема, РФ намагається замінити процес врегулювання міжнародного збройного конфлікту на Донбасі в Нормандському форматі "дискусією між здоровими силами в Україні та представниками республік «ДНР» та «ЛНР»". Окрім цього, йдеться про спробу Росії запропонувати провести на окупованій частині Донбасу "референдуму щодо статусу цих територій з дотриманням усіх міжнародних вимог". 

У ТКГ вважають це намаганням легітимізувати свої маріонеткові утворення через залучення їх на вищі міжнародні майданчики та шляхом можливого проведення псевдореферендуму, що російська сторона кваліфікуватиме як "істинне виконання Мінських домовленостей".

"Результатом реалізації цього задуму може стати однобічне визнання РФ так званих «ЛНР» та «ДНР» (заборонені в Україні терористичні організації) як «незалежних республік» або загроза такого визнання",українська делегація у ТКГ.

Українська делегація також заявила, що розцінює ці спроби РФ як передостанній крок у бік повного нехтування міжнародним правовим полем та переходу до стану повної ізоляції з боку міжнародної спільноти.

За матеріалом Повернись живим, Українська сторона в ТКГ

Знак гривні
Знак гривні