Укроборонпром звинувачують у тому, що він потай забрав нерухомість військових заводів. Концерн спростовує

Видання Defence Express стверджує, що ДК "Укроборонпром" відібрав у власних підприємств цілі виробничі комплекси.

Цехи "Житомирського бронетанкового заводу" повністю переписано на Укроборонпром: фото Defence Express
Цехи "Житомирського бронетанкового заводу" повністю переписано на Укроборонпром: фото Defence Express

Про це свідчать записи у державних реєстрах, які показують масштабну перереєстрацію прав власності, передає Defence Express. Ми вже писали:

Усе йде до зриву оборонного замовлення. «Слуги» з уряду й Укроборонпрому звинувачують одне одного

Йдеться про переписування на себе виробничих приміщень "Антонова", "Харківського конструкторського бюро з машинобудування ім. Морозова", "Зорі-Машпроект", "Заводу ім. Малишева", "Житомирського бронетанкового заводу", "Львівського авіаційного заводу" та ще десятків підприємств по всій країні. Фактично "Укроборонпром", як окрема юридична особа з власним статутом і бюджетом, відчужив майно в інших юридичних осіб.

І якщо станом на початок 2019 року у власності самого концерну перебувало лише 1,5 поверхи у Києві на Дегтярівській, 36, то тепер на нього записано понад 200 комплексних об’єктів, загальна вартість яких, лише у вигляді землі, сягає мільярдів гривень.

Наприклад, тепер ДК "Укроборонпром" володіє понад 630 тис. м² приміщень, в яких збирається, модернізується та ремонтується бронетехніка силами ХКБМ та "Заводу ім. Малишева".

ДОКУМЕНТИ

При цьому звертає увагу доволі дивна обставина, коли дата державної реєстрації якимось чином випереджає підставу виникнення права власності.

Зокрема, споруда М/3-4 на 32 тис. м² зареєстрована за ДК "Укроборонпром" 19 березня 2020 року, а право власності на неї виникло лише 29 липня.

Понад те, 21 липня "Завод ім. Малишева", попри стан банкрутства, завершив тендер на оцінку нерухомості, в якому вказав, що ця споруда перебуває в його власності. Відповідна документація доступна на сервісі Prozorro.

Окрім "танкових гігантів", без своїх приміщень залишився "Антонов". 15 січня 2020 року за концерном було зареєстровано право власності на корпуси 23, 24 та 73. Це саме ті цехи та елінги, де містяться не тільки виробничі приміщення заводу, а й зберігаються літаки.

Водночас тепер у власності ДК "Укроборонпром" перебуває нерухомість "Житомирського бронетанкового заводу".

У реєстрі майна концерну також записані приміщення "Зорі-Машпроект", "Львівського авіаційного заводу", підприємств у Шостці, Миколаєві, Запоріжжі, Івано-Франківську, Хмельницьку, Миколаєві, Ізюмі та інших містах.

Нижче ми надаємо повний перелік майнових комплексів, які тепер перебувають у власності ДК "Укроборонпром", в якому працює десь 300 менеджерів, а не заводів із тисячними колективами.

Редакція Defense Express, розуміючи справжню критичність цієї інформації, сподівається, що йдеться лише про технічний збій у системі державних реєстрів. Бо таємне переписування на себе майна цілих оборонних заводів – це найбільше рейдерство за всю історію України. Понад те, йдеться про основну частину всього оборонно-промислового комплексу країни.

Про такі "оборудки" з нерухомістю ніхто з керівництва концерну жодного разу не говорив, попри декларовану відкритість "нової команди".

Читати повністю

З'явилася відповідь Укроборонпрому, її поширив на своїй сторінці у ФБ Мустафа Наєм, заступник генерального директора концерну:

У ЗМІ почали поширювати інформацію, мовляв, «Укроборонпром» переписав на себе майно державних оборонних підприємств.

Вказана інформація є цілком неправдивою та свідчить про упередженість, непрофесіоналізм і повне нерозуміння норм та процедур з боку авторів.

Отже, як директор з управління активами Концерну офіційно повідомляю: «Укроборонпром» НЕ проводить і ніколи НЕ проводив жодних операцій щодо відчуження чи перереєстрації майна оборонних підприємств.

Власником усього майна підприємств-учасників Концерну є держава. Натомість, юридично держава володіє цим майном не напряму, а через “орган управління”. Таким органом може бути будь-який суб’єкт, визначений законами України.

Підприємства-учасники Концерну регулярно здійснюють інвентаризацію та реєстрацію своїх активів, майна та прав власності. Головна мета таких дій – запобігання рейдерським атакам та незаконному відчуженню майна, яке з різних причин не було зареєстровано в офіційному порядку.

Формальним власником майна підприємств-учасників Концерну є держава в особі «Укробронпром». При цьому важливо зазначити, що Концерн НЕ МАЄ права самостійно розпоряджатись майном своїх підприємств. Такі дії потребують обов’язкових погоджень з боку інших центральних органів влади, зокрема, ФДМУ, Кабміну тощо.

Під час державної реєстрації права власності на нерухоме майно наші підприємства ЗАВЖДИ вказували і вказують власником державу Україна в особі відповідного органу управління – Концерн «Укроборонпром».

Припускаємо, що таку неадекватну реакцію на пересічну дію щодо реєстрації права власності викликана неспроможністю окремих осіб розпочати процедуру незаконного виведення майна наших підприємств. Адже зареєстроване майно є набагато більш захищеним від можливих рейдерських захоплень, ніж власність, яка знаходиться у сірій зоні невідомості.

технології скандал зброя армія

Знак гривні
Знак гривні