Ситуація з тестуванням в Україні надалі погіршується

Протягом двох тижнів, які минули з часу нашого попереднього повідомлення, вже п'ять регіонів (пів місяця тому було лише два) приєдналися до "клубу 10 днів": у них середній час очікування результатів тестів перевищує такий період часу. Це Черкаська, Дніпропетровська, Сумська, Запорізька області та Київ.

Нагадаємо, що графіки враховують також тестування у приватних лабораторіях, які зазвичай дають результат значно швидше. Таких тестів зараз близько 30%. Тому в дійсності тестування в державних установах займає ще більше часу, ніж вказано на графіках. До того ж не забувайте, що треба дивитися на розподіли, а не лише на середній час. Із них видно, що для значної кількості людей затримка між тестом і результатом становить кілька тижнів.

За такої швидкості тестування не лише неможливо шукати ланцюжки інфекцій, а й навіть ефективно проводити ізоляцію інфікованих людей. Саме тому кількість нових інфікованих продовжуватиме зростати.

Методологію того, як ми рахуємо затримку, можна прочитати в нашому попередньому матеріалі про тестування на COVID-19. Там також можна знайти графік для порівняння, якою була ця затримка у червні.

covid-19 тестування швидкість

Знак гривні
Знак гривні