Армія може прощатись із новою системою харчування

Міноборони офіційно повернуло стару систему харчування, що існувала до 2015 року.

Незадовільні умови зберігання продуктів, претензії до якості їжі, занедбаність об'єктів продслужби військових частин, що були передані в оренду комерційним фірмам, які фактично неможливо контролювати, і стали причиною ініціювання реформи системи харчування в 2015 році.

Утім, Кабінет Міністрів погодився із пропозицією Міністерства оборони щодо повернення у Збройних силах України системи закупівлі послуг харчування, що існувала у 2008–2015 роках.

Зокрема, за пропозицією Міноборони, урядом внесено зміни, що дозволяють, крім закупівлі продуктів харчування за Каталогом нової системи, здійснювати закупівлю всієї послуги харчування в аутсорсерів, як це було у 2008–2015 роках.

Документом також визначається, що відкат почнеться з 1 січня 2021 року.

Нова система, крім закупівлі продуктів за Каталогом, передбачала ремонт їдалень, сховищ, закупівлю нового кухонного обладнання та повний контроль з боку частини за зберіганням та приготуванням їжі кухарями, яких наймала сама частина.

Проте саме останнє і стало проблемою в 2020 році, адже введення кухарів до штату частин заважало планам Генерального штабу щодо скорочення штатної чисельності ЗСУ до норми, яка була визначена законом 2015-року. Тому Міноборони вирішило й далі платити гроші за приготування їжі та зберігання продуктів кільком комерційним фірмам.

Реформа харчування почала буксувати у 2019 році, коли її через суд намагався загальмувати якраз один із колишніх аутсорсерів – приватна підприємиця, неодноразова учасниця продовольчих тендерів МОУ. Проте 12 березня 2020 року суд усе-таки визнав правомірність впровадження нової системи харчування у ЗС України.

Однак після перемоги в суді Міноборони саме дало задню.

Так, на початку 2020 року керівництвом Міністерства оборони та ЗСУ було несподівано прийнято рішення щодо переводу на харчування за Каталогом лише певної кількості частин. Інші ж мали і далі харчуватися з використанням аутсорсингу, що передбачає повний цикл дій суб’єкту господарювання від закупівлі продуктів до подачі готової їжі на стіл.

Після першої заяви Міноборони про зрив реформи харчування, яку тоді подали під соусом проблем через епідемію коронавірусу, волонтерка і керівниця Проєктного офісу реформ МОУ Діана Петреня, яка керувала реформою на її початку, виступила з різкою заявою на адресу вищого військового керівництва, «яке повертає старі схеми».

Згодом зміни системи трансформувалися у таку собі «гібридну систему» – у Міноборони пообіцяли продовжити переводити частини на харчування за Каталогом, але організацію харчування все ж залишили приватним аутсорсерам.

За матеріалом UkrMilitary.

реформи маразм армія

Знак гривні
Знак гривні