Чи дозволяти дітям бабратись у брудних баюрах? Відповідь медицини

Багато батьків переживають, що діти захворіють, якщо змокнуть або забрудняться. Втім, захисники "брудної гри" вказують на посилення імунітету, особливо до кишкових хвороб.

фото: Winson Wong
фото: Winson Wong

Про це пише гонконзька South China Morning Post.

Переважно критика гри в болоті йде в Гонконгу від літніх людей, які бояться хвороби. Часто в цій країні батьків навіть публічно присоромлюють за ігри дітей у калюжах або багнюці. Втім, особливо в міських зонах, існує інший ризик – не від мікробів, а від хімічних речовин міста.

фото: Alamy
фото: Alamy

Щодо мікробів, то дослідження показують прямий зв'язок між відсутністю контакту з різноманітними мікробами та розвитком таких хронічних станів, як астма, алергія, ожиріння, діабет, – каже професор Brett Finlay, знаменитий канадський мікробіолог.

Jack Gilbert, мікробіолог і автор книги "Бруд – це добре", пояснює, що дві помилки батьків – це надмірна чистота й заборона дітям спілкуватись із тваринами.

З іншого боку, інші дослідники заперечують конкретно зв'язок між надмірною чистотою й алергіями. Виразних доказів цьому немає.

Зростання кількості інфекційних хвороб (зокрема, коронавірусу в цьому році) говорить про зростання ролі гігієни у громадських місцях, надто приміщеннях. Але водночас перебування надворі у природному середовищі допомагає дітям відтворювати необхідний мікробіом.

Всі дослідники, схоже, сходяться на тому, що ігри в калюжах чи копання тунелів у землі добре впливає на шлункове та кишкове здоров'я – якщо батьки мають здоровий глузд і стежать за відсутністю штучних отруйних речовин.

Немає доказів того, що наслідком таких "брудних ігор" є хвороби – особливо враховуючи, що "застуди" спричиняють віруси, а в землі перебувають бактерії.

Додатково "брудні ігри" надворі допомагають розумовому розвитку та емоційному здоров'ю, збільшують пізнавальні та творчі навички, зменшують стрес, розвивають здатність до зосередження, – ідеться в дослідженні, опублікованому в Frontiers of Psychology.

IMG_20201109_095404.jpg

Сторінка з книжки "Улюблені вірші", малюнок Катерини Штанко

Докладніше англійською.

суспільство медицина здоров'я наука

Знак гривні
Знак гривні