Школи все-таки можуть виявитися суттєвими поширювачами?

Відкриття шкіл після карантину, схоже, пов'язане із підвищенням випадків зараження протягом місяця після початку їхньої роботи.

Повернення дітей до навчальних класів супроводжувалося середнім зростанням ефективного числа відтворення Rt на 24%, виявили дослідники Единбурзького університету, проаналізувавши дані з 131 країни. Лише скасування заборони на збір груп корелює із більшим зростанням (на 25%).

Щоб створити свої моделі, автори зв’язали дані про оцінки Rt на рівні кожної країни (від відомої Лондонської школи гігієни та тропічної медицини) з інформацією про немедикаментозні заходи, яку збирають у Оксфорді. Нагадаємо, що Rt показує, скільки в середньому людей заражає один інфікований на Covid-19. Коли показник вищий за одиницю, то епідемія зростає в геометричній прогресії.

(Цікаво, що після відкриття шкіл у першій половині вересня в Україні також відбувалося зростання Rt, хоча і не настільки істотне — приблизно на 10%.)

Відновлення шкіл було пов’язане зі збільшенням рівня Р на 24% через 28 днів, хоча дослідники застерегли, що вони не змогли врахувати, наскільки різні заходи безпеки — як-от обмеження розмірів класів, соціальне дистанціювання, прибирання, особиста гігієна, маски для обличчя та перевірка температури — зменшують ризик поширення у школах.

Зауважимо, що навіть якщо самі школярі можуть здебільшого хворіти на COVID-19 у легкій формі, вони майже напевне приносять вірус додому і можуть наражати на небезпеку своїх старших родичів.

Крім того, — як зауважують автори дослідження — потрібно більше даних, щоб зрозуміти конкретну роль шкіл у збільшенні передачі SARS-CoV-2 за допомогою надійного відстеження контактів.

У дослідженні, опублікованому у журналі "The Lancet Infectious Diseases", також є моделі впливу комбінацій заходів на показник Rt. Так, найбільш повний пакет заходів, що включає:

Трохи менший пакет заходів:

Якщо розглядати заходи окремо, заборона на їх публічне проведення була пов’язана з найбільшим зниженням рівня R, що сягнуло 24% зниження через 28 днів. Результати дослідження свідчать, що людям знадобився певний час, щоб адаптувати свою поведінку (щоб відповідати вимогам закриття робочих місць та перебування вдома), а затримка становить від одного до трьох тижнів.

Нагадаємо, до появи цього дослідження переважала думка, що школи не дуже сильно впливають на поширення епідемії

епідемія covid-19 школи

Знак гривні
Знак гривні