Дитині 4 роки? Час до школи. Як голландські батьки економлять на дорогих дитсадках

«О, то він уже великий хлопчик, – сказала вихователька у перший день у дитсадку, дивлячись на 8,5-місячного Нільса. – Нам зараз якраз кількох чотиримісячних діток почали водити».

«Здається, що тут дитина не встигла народитися – і майже одразу «пішла» в садок», – розповідає українка Олеся Кравчук, що живе у Нідерландах.


І справді, з декретною відпусткою завдовжки в чотири місяці (один із яких береш ще тоді, коли вагітна) у багатьох не залишається іншого вибору, як віддати свою малечу у садок у дуже ранньому віці.

А от обирають садочок для своєї дитини голландські батьки часто ще тоді, коли жінка вагітна. Адже потім місця у садках може не бути і його доведеться чекати. Особливо це відчутно у великих містах. Батьки укладають з садочком контракт на певний період часу, обумовивши різні деталі.

IMG_2194 (1).JPG


8–9 євро за годину в дитсадку

Безкоштовних державних садочків у Нідерландах немає, усі вони приватні та платні. Ще й дуже платні, я б сказала. Наш садочок коштує 8–9 євро за годину. Ціна залежить від плану перебування, тобто чи ви будете приводити дитину в певні визначені години, чи, наприклад, одного дня приведете в 8:00, а другого в 9:00, чи то вільніший графік... Тішить, що певний відсоток коштів за садочок повертає уряд, ця сума для кожної родини інша й залежить від того, скільки часу на тиждень батьки працюють і скільки заробляють. Вирахувати, скільки саме буде повертати уряд, можна на відповідному сайті. 

Саме через цю фінансову складову голландські діти йдуть до школи з 4 років, хоч офіційно середня освіта обов'язковою стає з п'ятирічного віку. Віддавши дитину в безкоштовну школу в 4 роки, батьки можуть піти в дорогий ресторан святкувати звільнення від фінансового ярма на наступні кілька років. І що цікаво – в школу чотирирічна дитина йде не з 1 вересня, наприклад, а одразу на наступний день після свого дня народження (за винятком канікул, тоді до школи – після їх закінчення). 

Для оформлення дитини в садок потрібні базові щеплення. Також слід заповнити спеціальну форму, в якій запитують, для прикладу, чи можна дозволяти вашій дитині спати на животі, чи ви не проти, якщо її будуть фотографувати та виставляти фото у соцмережах, чи є алергія на будь-яку їжу тощо. Виховательки просять також щодня приносити сумку з домашньою іграшкою, змінним одягом, пляшечкою і соскою.

Загалом у нідерландських садках, як я розумію, на три дитини має бути один вихователь. Але це не означає, що певний вихователь буде наглядати за певними трьома дітьми. Просто, якщо дітей 15, то вихователів буде п'ять. Хоча здається, що на практиці їх менше.

Читати також. П'ять годин на прогулянці, незважаючи на погоду. Як у шведських дитсадках виховують громадянина

Ментори, щоденники і новинна розсилка

За кілька місяців перебування у садку дитина отримує «ментора». Це вихователь, який, у разі потреби, буде розмовляти з батьками, і до якого можна звертатися із запитаннями. Інформацію про ментора передають батькам на окремому папірці, де зазначають також, що двічі на рік ментор спілкуватиметься з батьками про розвиток дитини та обговорюватиме інші щоденні речі. 

У ціну перебування у садку входить все: і підгузки, і суміші, і харчування. Маленьким дають фрукти, овочі, хліб і, звісно, молочко. Для старших дітей на вході є щоденне меню (радше для батьків).

«Ми знаємо, що деякі ваші діти снідають вдома і ми також знаємо, що вони приносять цей сніданок із собою в садок, – читаю у черговій новинній розсилці з садка. – А ще ми знаємо, хто саме ці діти, які приносять свій сніданок і потім його гублять. А в інших дітей алергія на певні продукти... Та й загалом, ми тут добре годуємо дітей». 

Подібні розсилки приходять час від часу на електронну пошту, і їх дуже цікаво читати. Вихователі туди записують, хто що з дітей смішного сказав, яка вихователька відзначає певну дату, куди ходили діти на екскурсії. А ще кожна дитина у садку має свій щоденник, в якому вихователі описують, як пройшов її день, коли дитина їла і спала. 

«Сьогодні Нільс фліртував із вихователькою, – читаю у щоденнику свого сина. – Сидів у неї на колінах, посміхався і закидав на неї ноги». 

А якось у зошиті я знайшла червоний папірець, схожий на закладку для книжки.

«Батьки, зверніть увагу! У садочку воші! Перевіряйте своїх дітей і будьте уважні!» – просто «кричав» червоний папірець. Інформацію про воші я ще бачила також на дошці при вході в садок протягом кількох днів. 

Знаю, що у деяких садках є спеціальні додатки для смартфонів, і вихователі спілкуються з батьками через них. Можуть скидати фото чи відео. У нашому садку такої опції немає, тому більше деталей я не маю. 


Альтернатива садочкам – «гостьові батьки»

А чи є альтернативи садочкам? Так, їх кілька. Насамперед батьки думають, чи одному з них взагалі вигідно працювати – з такими цінами... Буває, що той, в кого зарплата менша, звільняється. Або один із батьків працює не п'ять днів на тиждень, а чотири, і другий – чотири чи три. Тоді дитина йде в садок на один чи два дні на тиждень. Або ці дні за дитиною доглядають бабусі-дідусі. Втім, часто нідерландські бабусі-дідусі зайняті своїми справами, і домовлятись з ними, щоб посиділи з онуками, треба чи не за пів року. 

Я провела невеличке опитування серед своїх знайомих голландок, щоб з'ясувати, як вони давали раду дітям, особливо у перший рік. Багато хто працював менше і багато хто просив про допомогу у бабусь-дідусів. 

Ще одна альтернатива садочку – це такий собі мінісадок, який якась добра жінка влаштовує у себе вдома для 4–6 дітей. Такі садки тут називають «гостьові батьки». Це не безкоштовно, але дешевше, ніж у великих садках. Утім, потрапити туди також непросто, оскільки таких садків небагато, а дітей беруть мало. А ще часто не беруть зовсім маленьких діток. 

Ще є ігрові зали, куди можна повести дитину на кілька годин у тиждень. Це коли мама чи батько самі сидять вдома з дитиною, а вона вже потребує більше соціального контакту. 

Ага, ну і на завершення: платити за садок потрібно навіть тоді, коли дитина туди не ходить. Захворів? Буває, але плати. Поїхав із родиною на відпочинок? Молодець, але плати! Щось сталося інше? Нічого, але плати. 

Від садка, звичайно, можна відмовитися. У нашому, наприклад, ми маємо про це повідомити за два місяці до того. І перші три місяці контракту відмовлятися не можна. А якщо відмовитися і потім захотіти повернутися, то не факт, що буде місце...


Вперше опубліковано у блозі Олесі Кравчук, передруковано з дозволу авторки.

Знак гривні
Знак гривні