Євросоюз офіційно попереджає Шкарлета через спроби зруйнувати реформи в освіті: можна лишитися без допомоги ЄС

Виконувач обов’язків міністра освіти та науки Сергій Шкарлет отримав офіційне попередження представництва Євросоюзу в Україні про небезпеку змін у МОН, які руйнують проведені раніше реформи.

Сергій Шкарлет, фото УНІАН
Сергій Шкарлет, фото УНІАН

Про це "Європейська правда" дізналася з кількох дипломатичних джерел.

За інформацією видання, раніше МОН представило урядовий проєкт рішення про зміну структури міністерства, що передбачав реорганізацію (ліквідацію) усіх директоратів, утворених кілька років тому в межах реформи держслужби, фінансування якої забезпечував ЄС. МОН було одним із пілотних міністерств, які отримали європейські грантові кошти для проведення такої реформи. Вони також передбачали заповнення новоутворених посад із гідною оплатою на відкритих конкурсах.

Запропоновані Шкарлетом зміни порушують не лише зобов’язання України у межах вже проведеної реформи, а й умови надання зарезервованої для України макрофінансової допомоги ЄС, тому проєкт рішення МОН був відхилений урядовими структурами як такий, що суперечить міжнародним зобов’язанням України. Також про цю ініціативу стало відомо західним донорам.

Наприкінці минулого тижня представництво ЄС звернулося з листом до Сергія Шкарлета ("Європейській правді" відомий зміст цього документа), в якому нагадало в.о. міністра про безповоротну допомогу Україні у сфері освіти та науки. Фінансування лише виконуваних нині програм має загальну вартість понад 200 млн євро.

У ЄС наголосили, що це фінансування спирається на реформу держслужби, яку підважують дії Шкарлета. "У зв’язку з цими стратегічними пріоритетами (за якими Україна отримує від ЄС та держав Євросоюзу грантову допомогу. – ЄП), як ви напевно знаєте, ЄС тісно залучений до реформи держуправління, яка лишається наріжним каменем підвищення здатності держслужби досягати результату", – йдеться у листі.

На підставі цього ЄС вважає важливим збереження 6 директоратів МОН із високооплачуваними співробітниками, утворених у межах фінансованої ЄС реформи.

"Ми закликаємо вас продовжувати належну дію цих структур і посилювати їхню роль у міністерстві... Будь-який відкат досягнутого раніше успіху у реформах безсумнівно викличе нашу занепокоєність та може підірвати нашу співпрацю, яку ми сприймаємо як успішну і прагнемо продовжувати – в тому числі, можливо, через нові програми допомоги у рамках реформи держслужби", – йдеться у листі.

Шкарлет реформи освіта євросоюз корупція

Знак гривні
Знак гривні