На Місяці вперше однозначно виявили воду

Тепер це офіційно: на Місяці є вода.

NASA
NASA

Підозра щодо цього існувала з 2009 року – однак тепер висновки вчених однозначні.

Про це пише Science Alert.

Попередні висновки були сумнівними, оскільки довжина хвилі, за допомогою якої було виявлено тоді ще "можливо" воду, могла відповідати або воді, або будь-якій іншій речовині, що складається з водню та кисню.

Тепер команда NASA під проводом Casey Honniball використала інфрачервоні хвилі завдовжки 6 мікрометрів, які відповідають виключно вібрації Н-О-Н (тобто Н2О).

Для цього знадобився єдиний у світі спеціальний телескоп Stratospheric Observatory for Infrared Astronomy (SOFIA), який летить на літаку над більшою частиною атмосфери Землі.

Команда ретельно обстежила той самий регіон Місяця, де було виявлено попередні результати в довжині хвилі 3 мікрометри – навколо південного полюса супутника (на карті).

Й вони виявили унікальний "підпис" з'єднання однієї молекули кисню з двома молекулами водню – води.

Звісно, рідкої води на місяці бути не може, та й крига швидко сублімувалася б у пару і зникла під час нагрівання.

Найпевніше, коли метеорит вдаряється об поверхню Місяця, він розплавлює місячний ґрунт, який швидко формує, по суті, скло – й вода, яка сформувалась або прибула під час зіткнення, захоплюється у структури цього скла.

Інший варіант – існування води в постійно затемнених кратерах на високих широтах біля полюсів, де завдяки краям кратера ніколи не буває сонячного світла, тож вода може існувати просто у вигляді криги, не сублімуючись у пару.

Докладніше англійською

космос фізика місяць наука хімія

Знак гривні
Знак гривні