Як протидіяти незаконному опитуванню від Зеленського?

Чимало українців уже зрозуміли, що з так званим всенародним опитуванням, яке планує провести президент, щось не так. Розповідаємо, що саме — і даємо рекомендації, як протидіяти цьому порушенню законів.

Президент, згідно з Конституцією, не має права проводити жодних «загальнонаціональних опитувань». Тобто вже сам намір Зеленського провести це опитування показує, що гарант Конституції збирається діяти всупереч своїм повноваженням, передбаченим основним законом України.

Докладно, по пунктах, про те, чому це опитування є незаконним, читайте в статті Тараса Шамайди «Опитування» Зеленського схоже на російські «референдуми» у Криму і Донбасі. Як протидіяти?

То як саме кожен із нас може протидіяти цьому беззаконню та маніпуляції?

Ось кілька простих рекомендацій:

Насамперед слід чітко і публічно говорити про незаконність та заанґажованість опитування й неможливість встановити реальний результат. Адже це справді ніяке не «опитування», тим паче «загальнонаціональне», а небезпечна політтехнологія за межами правового поля.

Не втягуватися в обговорення змісту незаконних запитань і «голосування» за чи проти цих запитань.

Якщо є час і натхнення – звернутися до правоохоронних органів, наприклад, написати заяву до вашого відділку поліції про те, що так зване опитування, яке має відбутися на вашій виборчій дільниці, суперечить законам, та попросити вжити відповідних дій.

У день голосування – відкрито протидіяти незаконній агітації та іншим формам впливу на волевиявлення виборців.

Якщо «опитування» проводитиметься в приміщенні для голосування – фіксувати факт злочину, негайно викликати поліцію і звертати увагу комісії та спостерігачів.

Якщо зустрінете «волонтерів»-агітаторів Зеленського, які чіпляються до людей на вулиці, використовують агітаційні гасла, символіку, намети тощо – публічно заявіть їм про незаконність їхніх дій і закличте ці дії припинити.

Зніміть цю ситуацію на відео. Розпитайте під запис «волонтерів», хто і як їм платить кошти, від кого конкретно вони отримали вказівки, імітацію бюлетенів, скриньки, як вони верифікують виборців, кому звітують, куди повезуть «бюлетені» тощо.

Безумовно, «волонтери» плутатимуться в свідченнях. Викладайте все це в соцмережі. Якщо явно незаконні дії не припиняються, викликайте поліцію. Звертайтеся по допомогу до інших виборців, спостерігачів, представників партій та кандидатів.

Звісно, не беріть участь у жодних «голосуваннях» під час цього «опитування», але фейковий бюлетень можете взяти, щоб демонстративно порвати чи забрати з собою на згадку.

Що більше людей активно протестуватимуть проти фарсу, то менше українців повірять брехні Зеленського, коли він оголосить фейкові цифри «народного волевиявлення».

До речі, якщо опитування на Вашій дільниці не відбуватиметься, так само фіксуйте й оприлюднюйте цей факт, щоб розвіювати міф про «всенародність» опитування.

Якщо достатньо багато людей діятиме саме так, афера Зеленського зазнає краху, і навряд чи він наважиться повторювати її знову. Ба більше, ця афера рано чи пізно має стати предметом розслідування правоохоронних органів.

А справжні цифри, які покажуть рівень підтримки Зеленського народом – це результати кандидатів у депутати і голови громад від партії «Слуга народу», які вони продемонструють на виборах 25 жовтня.

зеленський беспредел вибори

Знак гривні
Знак гривні