Стирили! Державної землі виявилося на 5 млн га менше, ніж усі вважали. Це наслідок мораторію на її продаж

За останні два десятки років клани чиновників створили цілі мережі латифундій із незаконно виведених із державної власності земель с/г призначення.

Shutterstock
Shutterstock

Про це в ефірі програми "Свобода слова" заявив голова Держгеонадр Роман Лещенко, інформує Цензор.

"Ми провели аудит, і я вам скажу відверто: цей шок – він залишається дотепер, і ми ще досі намагаємося вивести все в максимально публічну площину. Але я точно сьогодні можу сказати на всю країну, що більш ніж 5 млн га земель сільськогосподарського призначення державної форми власності в Україні виведені в приватну власність через механізми так званої безоплатної приватизації", – сказав він.

За словами глави Держгеонадр, цю схему почали використовувати з 2001–2002-го. Відтоді сформувалися цілі чиновницькі клани, які, використовуючи адмінресурс, створили величезні латифундії земель у приватній власності.

У держави залишиться 750 тис. га сільгоспземель

За даними Держгеокадастру, в Україні безпосередньо в Держгеокадастрі залишиться 750 тис. га землі держвласності сільгосппризначення.

Про це заявив голова відомства Роман Лещенко під час земельного форуму "Земля – народу", – повідомляє Економічна правда.

"Хочу зараз сказати, що в Україні 10,4 млн га держформи власності сільгосппризначення не існує. Це була брехня. Нас вводили в оману і стверджували, що є ця земля. Насправді її немає.

1,7 млн га землі були передані у комунальну власність у 2018–2019 роках, і сьогодні, підписавши історичний указ, ми передаємо більше 2 млн га землі громадам. Скільки ж в Україні залишається землі держформи власності? За даними Держгеокадастру, після передачі понад 2 млн га землі в Україні безпосередньо в Держгеокадастрі залишається 750 тис. га землі держвласності сільгосппризначення", – розповів Лещенко.

"Ця земля перебуває на правовому титулі на акті постійного користування. Мова про землі Академії наук, Міністерства оборони, пенітенціарної служби, Міністерства освіти, та колишні державні підприємства Міністерства АПК, які сьогодні передані у Фонд держмайна на приватизацію", – додав він.

"Сьогодні земельний баланс має похибку більш ніж 5 млн га. Де ця земля? Вона знаходиться у приватній власності чиновників, усіх тих людей, які перебували при владі", – наголосив голова Держгеокадастру.

Від Текстів: Ми багато разів писали, що мораторій на продаж сільськогосподарської землі дуже шкідливий для країни, і підтримували його скасування, яке провів Зеленський. Тепер ми побачили, хто і чому зчиняв галас про неприпустимість впровадження ринку. Неважко здогадатися, що люди, які переводили державну власність у приватну безоплатно, кров з носа не хотіли платити за цю землю, а чесну ціну і поготів. А кричали вони гучно – тож більшість людей почала вірити цій брехні, яка багато років поспіль прикривала масштабне розкрадання державної землі.

корупція земля

Знак гривні
Знак гривні