Фермерам Одещини везуть гуманітарну допомогу зерном

Всеукраїнський конгрес фермерів відправив перший зерновоз із допомогою фермерам Одещини в село Трудове Кілійського району. Зерновоз їхав через Київ, щоб привернути увагу можновладців до гуманітарної катастрофи в Бессарабії, яку спричинила дворічна посуха.

Про це повідомляє Цензор із посиланням на пресслужбу ВКФ.

"В усій Одеській області катастрофа! — каже кілійський фермер Олександр Пересунько. — Потрібне зрошення, потрібна компенсація страхового платежу. А допомоги від держави немає, хоча до нас приїжджав президент і представники уряду, обіцяли допомогу, але нічого досі не зробили. Ми заклали вже все майно в кредити, грошей немає".

Голова Всеукраїнського конгресу фермерів Іван Слободяник повідомив, що це перший зерновоз для Бессарабії, інші наразі в дорозі. Допомогу збирали учасники конгресу з усієї України: "Досі одеські аграрії не дочекались жодної компенсації через посуху, і є великі сумніви, що вона взагалі буде. Ми вирішили допомогти колегам-фермерам з Бессарабії. Зібрали з інших господарств насіння, пальне, добрива".

За даними Одеської облдержадміністрації, цьогоріч через спеку втрати тамтешніх аграріїв становлять 6,5 млрд грн. Це 1,2 млрд грн недоотриманих коштів у бюджет. Враховуючи той факт, що фермерські господарства є бюджетоутворюючими для багатьох районів області, страждатиме від недофінансування соціальна інфраструктура.

"Щоб подібна ситуація не повторилася наступного року, ми зараз наполягаємо на введені компенсації страхового платежу — це той інструмент, який би допоміг уникнути розмов про компенсації 5—6 тисяч гривень і суттєво допоміг господарствам відновитись від посухи", — заявив Слободяник.

Всеукраїнський конгрес фермерів продовжує збір допомоги фермерам Одещини. Всіх охочих допомогти просять звертатися за номером телефону, що вказаний на сайті ВКФ https://farmers.org.ua. За ним можна дізнатися всю необхідну інформацію і зв’язатися з агропідприємствами, які потребують допомоги.

Передчуття голоду. Через посуху на Одещині повісився фермер. ТЕКСТИ поїхали в це село

одещина катастрофа клімат аграрії

Знак гривні
Знак гривні