Українці, які їдуть на роботу до Польщі, через необізнаність лишаються на карантині без грошей на їжу

Більш ніж половина українців, які їдуть на роботу у Польщу, не обізнані в умовах проходження карантину. Кожному четвертому бракує грошей на їжу.

За останні два місяці в Польщі почастішали випадки, коли недоброчесні компанії або роботодавці лишають напризволяще українців під час обов‘язкового 10-денного карантину, і люди вимушені перебувати без продуктів та засобів гігієни.

У таку ситуацію потрапляють найчастіше дві категорії українських трудових мігрантів:

Перша категорія – ті, хто намагається самостійно знайти роботу в Польщі. Головна проблема – готелі та власники приватного житла не хочуть приймати їх, коли дізнаються, що метою оренди є карантин. Люди не достатньо обізнані про умови карантину і вони або не беруть з собою достатньо грошей, або потім їм нікому доставити продукти, і вони порушують карантин, через що отримують величезний штраф до 30 тис злотих (близько $7800).

Друга категорія ризику – ті, хто користується послугами неліцензованих компаній-посередників. Останні економлять на всьому, селять людей в антисанітарні умови, а якщо серед них трапляються випадки зараження на COVID – не надають вчасного доступу до медичної допомоги. Часто людям бракує їжі. Один із останніх випадків трапився місяць тому в Сілезії, де «заручниками» ситуації стали 18 українців, про яких роботодавець просто забув на карантині, й люди вимушені були голодувати та перехворіли на Covid.

Українці, які в’їжджають з України до Польщі з метою працевлаштування, зобов’язані надати працівнику Прикордонної служби Польщі адресу місця проживання або перебування, за якою вони будуть дотримуватися обов’язкової самоізоляції.

Карантин триває 10 днів з дня після перетину кордону. Особа, котра зобов'язана пройти карантин, не може залишити місце проживання чи перебування; можливо лише з метою госпіталізації або за згодою санітарного інспектора. Порушення карантину карається штрафом до 30 000 злотих, депортацією та забороною на в‘їзд до ЄС щонайменше на 5 років.

За матеріалом: Gremi Personal

коронавірус польща робота

Знак гривні
Знак гривні