Чому Україні варто закупити більше безпілотників (ТОЧКА ЗОРУ)

Два роки тому Україна закупила шість турецьких безпілотних літальних апаратів Bayraktar ("Прапороносець"), вони наразі засвідчили вражаючу ефективність у Сирії та Лівії, та за деякими даними, у Нагірному Карабасі.

Україні варто було б подумати над тим, щоб купити іще 3-4 партій таких БпЛА, - вважає Микола Белесков з Інституту стратегічних досліджень.

Чому?

Угруповання в 24-30 машин цього типу відкривало б купу можливостей перед ЗСУ в разі чого. Перш за все це можливість нанесення масованих ударів цими БпЛА - кожен може нести по 4 боєприпаси. Множимо на гіпотетичну кількість і отримуємо доволі непогану статистику.

Далі, звичайно, це розвідка. Українська армія практично сліпа далі тактичної глибини. А угруповання в 24-30 машин могли б вести ефективну розвідку ключових напрямків і в рази б збільшили ефективність застосування всього ракетно-артилерійського озброєння ЗСУ - в першу чергу ракет сімейства Вільха.

Одним словом, відповідне угруповання БпЛА давало б можливість ЗСУ не лише реагувати на дії росіян, але і нав'язувати свій порядок денний, самостійно і в зв'язці із відповідними ударними ракетними системами відкриваючи вікна можливостей для наших наземних лінійних підрозділів.

В умовах наших обмежених ресурсів і можливостей як наслідок відповідні інвестиції в БпЛА цього типу дали б чи не найбільший ефект.

Дивіться також:

Відео стрільб з безпілотника Bayraktar, який надійшов до ЗСУ

опініон авіація туреччина армія зброя

Знак гривні
Знак гривні