Фарбують МАЗи пензликами. Як у Білорусі проходять "італійські страйки"

Законодавство в Білорусі таке, що класичний страйк не проведеш. Але працівники держпідприємств усе одно знаходять унікальні шляхи, щоб протестувати на робочих місцях.

Про це пише Белсат.

«Людей почали змушувати працювати з-під палиці. Найактивніших позвільняли. Погрожували навіть фізичною розправою сім’ям тих, хто виступав за страйк, тиснули через керівництво, профспілки… Хто на що здатний. Ніякої моралі не залишилося. Але так робити неможливо. І не обовʼязково, щоб все підприємство зупинилося, щоб страйк був ефективним», – зазначив засновник «білоруського Фонду солідарності» Ярослав Лихачевський.

«На БМЗ у Жлобині змушували працювати. Але раптом обвалився газовідвід, і з трьох печей тільки одна працює. І газовідвід дуже повільно ремонтують.

Моя улюблена історія – Городейський цукровий комбінат. Супербідне підприємство, керівництво якого заробляє великі гроші на цукрі. Там людей дуже залякали, дуже сильно погрожували. Зрештою вони відмовилися від страйку. З усього підприємства звільнилися три людини. Тільки три. Але це були люди, які відповідали за пусконалагоджувальні процеси. І обладнання стояло, оскільки не було кому його запускати. Потім знайшли когось, запустили, а обладнання поламалося.

Звільнили 10 осіб з конвеєра МАЗу, конвеєр на довгий час зупинився. Потім зламалися пульверизатори. Тепер машини пензлями фарбують. І за тиждень на заводі виробляють стільки машин, скільки раніше виробляли за день», – розповів Лихачевський.

Солігорськ вже став легендарним містом. Але крім знаменитого Юрія Корзуна, який прикував себе наручниками під землею, там відбувається багато чого ще.

«Люди дуже активно протестують на підприємстві, спускаються в шахти, але не виконують плани. І вже зірвані великі контракти, не можуть поставити в повному обсязі добрива», – розповідає Лихачевський.

За словами Ярослава, такі дії відбуваються по всій країні:

«На Інтегралі згоріло обладнання, на МТЗ згоріла підстанція. Своїми діями влада зупинила економіку. І не соромиться ніяких способів тиску на робітників».

Кожен з тих, хто втратив роботу, має свою історію:

«У гіршому випадку людей не просто звільняють, а й заводять кримінальні справи. У такій ситуації ми допомагаємо постраждалим виїхати за кордон, поки це все не закінчиться. Так працівники заводів їдуть у Литву, Польщу, Україну, кілька людей поїхало в Латвію. Дмитро, який з КДБ втік, він приїхав до нас у Київ, і ми разом з ним записували заклик до шахтарів. Щоб ті, кого змушують працювати, не інструменти в руки брали, а ручку – і писали заяви керівництву і в прокуратуру про погані умови роботи».

Якщо людині нічого не загрожує, вона залишається в Білорусі. Їй виплачують допомогу в 1,5 тисячі рублів. євро (так у першоджерелі - ред.) від фонду – цього повинно вистачити на перший час, поки людина шукає нове місце роботи або отримує нову спеціальність.

«Люди, які були залучені до страйкомів, залишаються на зв’язку з підприємством. Такі люди мають більше довіри серед працівників, легше з ними спілкуються, ніж ми. Тому працювати нам із заводами через колишніх співробітників набагато простіше», – зазначив Лихачевський.

МАЗ в цифрах за серпень

Страйкарі заводу зібрали дані, скільки машин вони випускали до і після виборів. Коли організувати офіційний страйк на заводі не вдалося (зокрема, через часті візити ОМОНу), люди почали зривати плани.

fc21fd02239e12437fd07-1.png

Максимальне відставання від плану щомісяця цього року до виборів становило не більше ніж 10%. За серпень фактично зробили 562 машини при запланованих 732. План майже в півтора рази більший, ніж було випущено. Якщо простежити інтенсивність роботи по готових машинах, то після 9 серпня видно, як на третину зменшилося виробництво. Працівники заводу вважають, що протриматися за рахунок прибутку МАЗу не вдасться, а ще більше скорочувати зарплати – вже нікуди:

«Можна було б інвестувати у виробництво, оптимізувати робочий процес, збільшити продаж. Правда, останні двадцять шість років це якось не виходило», – говорить Лихачевський.

страйк білорусь протести

Знак гривні
Знак гривні