Чому твердження Зеленського про зростання надходжень – маніпулятивне. Пояснення та інфографіка

Президент Володимир Зеленський заявив, що податкові надходження під час пандемії виросли в 1,5 рази, а доходи на митниці впали. Це – маніпуляція, й ось чому.

"Зробила звичайну перевірку цього факту за даними Казначейства і дійшла висновку, що служби Президента, які готують йому інформацію для виступів, дезінформували його. Теза про зростання податкових надходжень у півтора рази під час пандемії не відповідає дійсності", – пише колишня депутатка Тетяна Острікова.

І продовжує:

Періодом пандемії для України вважаємо початок запровадження карантину, тобто, березень 2020 року.

У період з березня до вересня 2020 року податкова зібрала більше, ніж минулого року в березні, на 8%, у червні – на 104% та в серпні на 12%.

Щодо червня 2020 року, то ці додаткові надходження забезпечили дві державні компанії: Нафтогаз та Приватбанк, які перерахували дивідендів на 64,1 мільярди, проти 18,7 мільярдів минулого року. Тому податкова не має стосунку до високих результатів червня.

Щодо серпня, то ці додаткові 12% частково забезпечені суттєвим зменшенням відшкодування ПДВ (відшкодовано на 24% менше, ніж у серпні 2019). Безпосередньо податкових зборів, без врахування відшкодування, у серпні було на 5% більше, ніж минулого року.

Аналогічна ситуація і по березню – зібрано на 8% більше, але якщо виключити фактор зменшення відшкодування ПДВ – то лише на 3% більше, що можна порівняти з рівнем інфляції.

Наводжу порівняльну таблицю щомісячних податкових зборів у 2019 та 2020 роках.

Як видно, завдяки дивідендам Нафтогазу та Приватбанку за період карантину збори зросли лише на 17%, що безумовно не є «в півтора рази».

Перевірити цю математику доволі просто: при податкових зборах у півтора рази вищих за докарантинні, доходи бюджету були б перевиконані, але згідно з інформацією Казначейства, план доходів до загального фонду Держбюджету за січень-серпень виконаний лише на 97%.

"В мене велике прохання до всіх служб офісу Президента та економічного блоку Уряду – давайте Президенту достовірну інформацію про стан податкових надходжень та не створюйте йому іншу «задзеркальну» рамку сприйняття реальності", – завершує депутатка.

Президент Володимир Зеленський заявив, що податкові надходження під час пандемії виросли в 1,5 рази, а доходи на митниці...

Gepostet von Тетяна Острікова am Mittwoch, 9. September 2020

графік дня інфографіка бюджет

Знак гривні
Знак гривні