Уряд Британії допомагав ресторанам (і клієнтам), частково оплачуючи рахунки. Але це закінчилось

Ось як "допомога при харчуванні в закладах" допомогла, власне кажучи, закладам: інфографіка The Economist:

Піки показують дні знижок. Інфографіка The Economist
Піки показують дні знижок. Інфографіка The Economist

Як видно на графіку, відвідуваність ресторанів сильно знизилася, коли вони відкрилися після суворого карантину. А після початку програми "Eat out to help out" відвідуваність навіть виросла порівняно з тими самими датами минулого року.

Однак програма закінчилася 31 серпня.

Інноваційна субсидія виявилася несподівано успішною.

Урядова схема "їж у закладі, щоб допомогти" передбачала знижку в 50% на недорогі порції — до 10 фунтів (13 доларів) на кожну особу, з понеділка по середу.

Ентузіазм відвідувачів перевищив усі очікування як уряду, так і бізнесу. В перший день, коли запрацювала ця схема, продажі виросли вдвічі порівняно з понеділком попереднього тижня. За перші дев'ять днів за схемою було спожито понад 64 млн порцій у 84 тисячах закладів. Для державної скарбниці це коштувало 335 млн фунтів.

Однак ключове досягнення — не те, що британці почали ходити по ресторанах у дні знижок, а те, що після коронавірусу вони знову відновили звичку їсти в кафе. Тож витрати з бюджету послужили поштовхом: після завершення програми люди продовжують користуватися закладами.

Важливим був психологічний ефект: якщо держава заохочує це — значить, це правильно.

40% із тих, хто використав схему, взагалі вперше пішли в заклад громадського харчування відтоді, як вони відкрились після карантину.

І продовжили ходити в ті дні, коли урядових знижок не було — це видно по вихідних.

Втім, восени ресторанний бізнес знову стоїть перед викликами.

По-перше, оренда: більшість закладів платить її заздалегідь і зразу на квартал. Для декого її відстрочили, але зараз платити таки доведеться, тому очікується низка банкрутств у цьому секторі.

Крім того, жовтень традиційно означає зменшення клієнтури із початком холодів.

А нинішні правила Британії дозволяють збиратися всередині (не на відкритих терасах) групами не більше як із двох різних сімей (домогосподарств).

Іншими словами, закриття літніх терас або практична непридатність їх для зимових місяців означатиме кінець "тусовок", як-от після роботи.

Детальніше англійською

британія коронавірус бізнес

Знак гривні
Знак гривні