Вітамін D суттєво зменшує серйозність перебігу COVID-19: результати перших рандомізованих випробовувань

Терапія за допомогою кальцифедіолу — феромону, який виробляється печінкою при переробці вітаміну D — суттєво знизила необхідність у поміщенні пацієнтів із коронавірусом до палат інтенсивної терапії.

calcifediol-chemical-formula.png

Про це свідчать дані клінічних випробувань, оприлюднені Science Direct.

Дослідження, проведене в університетському шпиталі імені королеви Софії в місті Кордова (Іспанія), включало найкращу наявну терапію для всіх пацієнтів, при цьому, деяким пацієнтам давали кальцифедіол у великих дозах. Пацієнтів, яким давали кальцифедіол, обирали шляхом електронної рандомізації (повністю випадково).

Із 50 пацієнтів, яким давали кальцифедіол, до інтенсивної терапії потрапив лише один (2%). Він згодом одужав.

Із решти 26 пацієнтів, яких лікували так само, але без кальцифедіолу, 13 потребували інтенсивної терапії (50%). Двоє з них усе одно померли.

Визначено, що вітамін D здійснює багато позитивних і різнобічних ефектів на ендокринну систему людини при перебігу хвороби Covid-19, що значно полегшує перебіг хвороби.

Висока доза кальцифедіолу (25-hydroxyvitamin D) — головного продукту метаболізму вітаміну D — значно зменшує потребу в інтенсивній терапії серед пацієнтів, які вже опинилися в лікарні через Covid-19.

Кальцифедіол, схоже, полегшує перебіг хвороби — однак потрібні ширші дослідження з групами, які відберуть за належною процедурою, щоб отримати остаточну відповідь.

Детальніше англійською

коронавірус наука

Знак гривні
Знак гривні