Ковід: В Україні зменшується швидкість тестування

Оновлено, 08 вересня: ЦГЗ відновив публікацію даних по тестуванню в регіонах. Згідно з оцінкою Лондонського Центру математичного моделювання інфекційних захворювань (одного з найбільш авторитетних у світі), станом на 29 серпня в Україні показник ефективного числа відтворення (Rt) був на рівні 1.08, — це означає поступове стале зростання кількості хворих. Час подвоєння кількості хворих, за їхніми оцінками — 33 дні. Тому, враховуючи близько 2 000 хворих на день наприкінці серпня, ми отримаємо на початку жовтня щонайменш 4 000 нових хворих щоденно.

Це вже на межі пропускної здатності лікарень, тому в жовтні може виникнути загроза колапсу системи лікування хворих на COVID-19. Натомість Прем'єр-міністр Денис Шмигаль дивиться на ситуацію через рожеві окуляри і днями заявив, що на початок жовтня буде по 3 тисячі нових хворих щодня.

Наразі ми не можемо зробити більш детальну оцінку Rt для областей у нашій моделі, тому що Центр Громадського здоров'я вже більше тижня не дає дані по тестуваннях (Оновлено, 08 вересня: ЦГЗ відновив публікацію даних по тестуванню в регіонах). Тому останнє оновлення нашого проєкту було лише 24 серпня.

Проте навіть за наявними даними в багатьох регіонах почалися проблеми зі швидкістю тестування (дивіться графік). За нашими оцінками, найгірша ситуація зараз у Київській та Івано-Франківській областях (10 та 5 днів, відповідно — середня швидкість тестування). Далі йдуть Запорізька, Львівська та місто Київ (майже по чотири дні). У Києві ситуація почала змінюватися на гірше за останніх два тижні.

Швидкість тестування в областях
Швидкість тестування в областях

коронавірус прогноз

Знак гривні
Знак гривні