Міхеїл Саакашвілі заявив, що повертається до Грузії

Саакашвілі, який після призначення у травні 2020-го керівником Національної ради реформ перейменував її на Офіс простих рішень та результатів, таки спромігся принаймні на одне просте рішення – облишити українську владу і спробувати повернутися до влади в Грузії.

27 серпня, за два місяці до парламентських виборів у Грузії, експрезидент країни Міхеїл Саакашвілі, який живе в Україні, звернувся до грузинських громадян, оголосивши про своє повернення. Двохвилинний відеоролик зі зверненням був опублікований на сторінці політика в фейсбуці, повідомляє "Радіо Свобода" з посиланням на агентство «Новини-Грузія».

У ньому Саакашвілі просить вибачення за помилки, вчинені за роки правління заснованої ним партії «Єдиний національний рух». За його словами, за сім років із моменту, коли він залишив Грузію, у нього було «достатньо часу, щоб подумати і переоцінити багато проблем», і тепер він знає, «як краще служити країні» і «як уникнути помилок».

саака.jpg

Політик висловив упевненість у тому, що його робота на посаді президента не була марною. Саакашвілі вважає, що тепер він і його команда зможуть зробити «ще більше» для підвищення якості життя громадян Грузії.

«Коли я чую новини з Грузії, я точно бачу і знаю, що ми можемо жити набагато краще, і кожен грузин може бути багатим. Ми зробимо це разом! Я повертаюся!» – заявив експрезидент.

Звернення Саакашвілі в фейсбуці доступне не для всіх користувачів. Українською він опублікував пост, в якому пише, що «завжди буде» «вірним сином двох дружніх країн – Грузії та України». Публікація українською також доступна не для всіх користувачів фейсбуку.

Міністр юстиції Грузії Тея Цулукіані заявила, що схвалює рішення Саакашвілі повернутися. Його чекає процедура затримання на кордоні й ув'язнення, заявила Цулукіані.

Саакашвілі в 2013 році залишив Грузію після того, як повністю завершив свій другий президентський термін. У 2012 очолювана ним партія «Єдиний національний рух» програла вибори в парламент, поступившись владою партії «Грузинська мрія», лідером якої є мільярдер Бідзіна Іванішвілі.

У 2015 році Саакашвілі став головою Одеської ОДА й отримав українське громадянство за рішенням колишнього президента України Петра Порошенка. Через отримання українського громадянства третього президента Грузії на батьківщині позбавили грузинського громадянства.

Однак потім відносини між Саакашвілі і Порошенком зіпсувалися: Саакашвілі пішов у відставку. Він очолив опозиційний до влади "Рух нових сил" і агітував за імпічмент президента Порошенка. Влада відреагувала позбавленням Саакашвілі українського громадянства. Той не погодився з цим і у вересні 2017-го організував скандальний прорив кордону з Польщі до України. Проти нього порушили кримінальну справу, і після кількох спроб все ж затримали і депортували. Саакашвілі знову повернувся до України після перемоги Володимира Зеленського на президентських виборах – новий очільник держави повернув йому громадянство, а рік по тому призначив головою Національної ради реформ. Це кадрове рішення викликало скепсис в Україні та обурення в Грузії, де Саакашвілі заочно засуджений до 6 років ув'язнення. Ренесанс Міхо в українській владі тривав трохи більше трьох місяців. Ніяких реформаторських досягнень він не забезпечив, натомість все частіше озвучував критику на адресу вже нової влади. Напередодні заяви про повернення до Грузії Саакашвілі розкритикував призначення Дениса Пудрика керівником одеської митниці.

абзац саакашвілі

Знак гривні
Знак гривні