Затонулий в Одесі танкер "Delfi" вдалося поставити на рівний кіль

Перший етап підйому судна завершений успішно, повідомляє одеське видання "Думская".

26 серпня у Одесі поблизу пляжу «Дельфін» знову намагалися поставити на рівний кіль затонулий 21 листопада минулого року танкер Delfi. Він сів на мілину, однак власник спочатку не дозволяв команді залишити танкер. Повідомлялося, що на борту нема вантажів, які могли б завдати екологічної шкоди. Втім, у наступні дні аналізи показали перевищення допустимої концентрації нафтопродуктів у воді в 53 рази, а 23 листопада Держекоінспекція Кримсько-Чорноморського округу прозвітувала, що вміст нафтопродуктів у воді на місці аварії перевищує гранично допустиму концентрацію в 157 разів. Власник заявляв, що самостійно організує підйом судна, однак йому це не вдалося. Зрештою до танкерної проблеми долучився президент Володимир Зеленський. Під час поїздки до Одеси він закликав судновласника забрати танкер до 20 липня, інакше до справи стануть правоохоронці. Втім, танкер залишався на мілині ще понад місяць.

delfi.JPG

Фото видання "Думская"

Як повідомив кореспондент "Думской", компанія «Трансшип» здійснює підйом так само, як намагалися це зробити судновласники. Буксири тягнуть «Делфі» за металевий трос, щоб вирівняти судно, яке лежало на борту. Однак «Трансшип» підійшов до процесу набагато ретельніше. З дна навколо танкера витягли валуни, які блокували судно, до борту приварили потужні кріплення для тросів, з танків відкачали сотню тонн піску, загерметизували їх і наповнили повітрям. До операції залучили чотири буксири і плавкран, пляж очистили від курортників і глядачів та оточили кордоном Нацгвардії.

Перший етап завершився успішно – судно встановили на рівний кіль. Далі його візуально оглянуть, проведуть герметизацію та ремонт, а також відкачають з баків залишки нафтопродуктів. Як тільки з'явиться впевненість, що судно тримається на воді, його з допомогою плавкрана та понтона транспортують подалі від пляжу. Це збираються зробити до початку осіннього сезону штормів.

Знак гривні
Знак гривні