Трамп вимагає вакцину від коронавірусу вже в жовтні. Фармкомпанії стараються, експерти розводять руками

З наближенням 3 листопада – дати президентських виборів у США – чинний президент Дональд Трамп все частіше обіцяє виборцям ефективну вакцину від коронавірусу вже в жовтні.

Політика адміністрації Трампа з протидії епідемії виявилася повністю провальною: наслідком стали 5,8 мільйонів зареєстрованих випадків і 179 тисяч смертей від коронавірусу. Єдиний шанс Трампа мінімізувати електоральні наслідки від цього провалу – це повідомити напередодні виборів про те, що вакцина вже доступна для массового щеплення. Питання в тому, чи встигнуть фармкомпанії завершити випробування вакцин до дня голосування.

Trump_mask_coronavirus_covid.jpg

Наразі таку можливість теоретично мають дві компанії, які зараз виконують третю фазу випробувань вакцини – щеплення десятків тисяч людей задля перевірки ефективності.

Перша, Moderna, розпочала тести 27 липня. За даними CNN, щеплення отримали 4536 осіб із запланованих 30 тисяч. Процедура передбачає друге введення вакцини через 28 днів, і ще 14 днів по тому для набуття максимальної ефективності. Відповідно, особи, які отримають перше щеплення наприкінці вересня, не зможуть завершити процес до дня виборів.

Другий виробник, концерн Pfizer, розпочав випробування у США також 27 липня. Вони відбуваються також у Німеччині, Бразилії та Аргентині. Компанія планує прищепити 30 тисяч осіб подвійною ін’єкцією. Її керівники обіцяли завершити щеплення на початку вересня – однак не конкретизували, чи йдеться про одну дозу, чи про дві. У жовтні можуть бути отримані офіційні висновки, і компанія розраховує отримати терміновий дозвіл на застосування від управління з продовольства і медикаментів США. Якщо це станеться, до кінця 2020 року Pfizer планує випустити до 100 мільйонів доз вакцини.

Втім, опитані CNN експерти стверджують, що ці оцінки є занадто оптимістичними. Вони заявляють, що нема жодних шансів завершити випробування до дати виборів і навіть до кінця року. Відповідно, вакцини від коронавірусу стануть доступними хіба що наприкінці січня 2021 року – приблизно в час інавгурації новообраного президента США.

Знак гривні
Знак гривні