Кінець епохи бідності. "Слуги народу" підвищили мінімальну зарплату» на 277 грн

Верховна Рада прийняла в цілому президентський законопроєкт №3963 "Про внесення змін до ЗУ "Про Державний бюджет України на 2020 рік", який передбачає, зокрема, збільшення мінімальної зарплати до 5 тисяч гривень з 1 вересня 2020 року.

За кодексом законів про працю, мінімальна заробітна плата — це законодавчо встановлений розмір заробітної плати за просту, некваліфіковану працю, нижче якого не може встановлюватися оплата за виконану працівником місячну норму робіт. Її розмір щороку визначають під час затвердження держбюджету.

Чинна мінімальна зарплатня становить 4723 грн. Таким чином, її збільшили на 277 гривень.

За документ на позачерговому засіданні в цілому проголосували 295 нардепів. Перед цим за основу закон підтримали 325 нардепів.

bidnist.jpg

За словами голови Мінфіну Сергія Марченка, президентський законопроєкт є збалансованим, завдяки його прийняттю Пенсійний фонд отримає близько 1,7 млрд грн від ЄСВ.

"Дякуємо Верховній Раді за підтримку законопроєкту щодо підвищення мінімальної зарплати до 5 тис. грн.

Розрахунки уряду демонструють, що збільшення МЗП дасть змогу привести її у відповідність до реального прожиткового мінімуму та простимулює споживчий попит на українську продукцію", - написав у Telegram після голосування прем'єр Денис Шмигаль.

Ремарка Текстів. Прикметно, що у попередні роки, коли обіцяний Зеленським «кінець епохи бідності» ще не настав, мінімальна зарплатня зростала значно вищими темпами. Так, на 2017 рік її підняли на 1600 грн. На 2018 – на 523. На 2019 – на 450. І навіть у 2020 році ріст становив 550 грн. Тому демонстративне дострокове підвищення мінімальної зарплатні на 277 грн навряд чи можна вважати чимось іншим, ніж елементом передвиборчої кампанії «Слуги народу» на місцевих виборах.

Втім, президент Зеленський обіцяв, що в 2021 році мінімалка зросте суттєвіше – з 1 січня відразу на 1000 гривень, до 6 тисяч. І впродовж року – до 6500 тисяч. Але навіть це менше, ніж гройсманівські 1600 грн чотири роки тому.

влада економіка зарплата

Знак гривні
Знак гривні