Протикорабельна крилата ракета «Нептун» прийнята на озброєння

23 серпня міністр оборони України Андрій Таран підписав наказ про прийняття на озброєння протикорабельної ракетної системи РК-360МЦ «Нептун». Це комплекс крилатих ракет наземного базування з протикорабельною ракетою Р-360, що призначений для ураження бойових кораблів, десантних, танкодесантних кораблів та транспортів, які діють як самостійно, так і в складі корабельних груп і десантних загонів, та берегових радіоконтрастних цілей у простих і складних метеорологічних умовах, у будь-який час доби і року, при активній вогневій та радіоелектронній протидії противника. До комплексу "Нептун" належать одразу 6 пускових установок з чотирма ракетами на кожній, які забезпечують можливість залпу одразу 24 крилатих ракет по різних цілях з інтервалом пусків у залпі від 3 до 5 сек.

neptun.JPG

Ракета Р-360 має масу 870 кг, маса бойової частини — 150 кг; діаметр ракети — 380 мм; максимальна дальність пуску — 280 км. Діапазон висот польоту Р-360 над гребенем хвиль — від 3 до 10 м. Одразу після команди «пуск» вона стартує за допомоги спеціального прискорювача, який допомагає ракеті набрати необхідну стартову швидкість та вийти на задану висоту польоту.

Політ Р-360 складається з декількох етапів. Спочатку крилата ракета летить на висоті у декілька десятків метрів над поверхнею за закладеним у її пам’ять маршрутом. Для навігації використовується інерціальна система з корекцією за допомоги супутникової системи. Фактично ця система є автопілотом, який виводить ракету у район цілі. За декілька десятків кілометрів до цілі ракета робить «гірку», піднімаючись до декількох сотень метрів і вмикає активну головку самонаведення. Вона здатна побачити та захопити ціль на відстані у 50 км, крім того, має підвищену стійкість до радіолокаційних завад противника.

raketa.jpg

Виявивши та розпізнавши ціль, Р-360 вираховує оптимальну траєкторію для її знищення, знижується та продовжує політ у лічених метрах від води. Враховуючи швидкість ракети у 900 км/год, від моменту захоплення цілі до її знищення за допомоги 150-кг бойової частини проходить всього декілька хвилин.

Випробування ракет відбувалися протягом 2018-19 років і завершилися влучанням у ціль - морську баржу. Наступний етап розвитку "Нептуна" передбачає встановлення ракет на кораблях та літаках.

24 серпня президент Зеленський з нагоди Дня Незалежності нагородив генконструктора КБ «Луч» Олега Коростельова званням Героя України з врученням ордена Держави за заслуги у зміцненні обороноздатності та промислового потенціалу України, розробку новітніх зразків озброєння.

Знак гривні
Знак гривні