Назар Холодницький звільнився з посади керівника Спеціалізованої антикорупційної прокуратури за власним бажанням

Про це він повідомив на своїй сторінці у Facebook, опублікувавши наказ Генерального прокурора, у якому йдеться про "звільнення Назара Холодницького з посади заступника Генерального прокурора – керівника Спеціалізованої антикорупційної прокуратури з 21 серпня 2020 року у зв'язку з поданням заяви про звільнення з посади за власним бажанням".

Холодницький стверджує, що «сьогодні дерево, яке було посаджене п’ять років тому дає перші плоди» - відповідно, він може залишити свою посаду. Втім, його 5-річний термін перебування на посаді закінчувався восени цього року – тобто, він лише випередив неминуче. Прикметно, що Холодницький звільнився не лише з САП, але і з прокуратури взагалі.

holod.jpeg

Назар Холодницький очолив спеціалізовану антикорупційну прокуратуру в листопаді 2015-го року. До цього він близько 10 років працював у прокуратурі, був першим заступником прокурора Криму. Через місяць після призначення 30-річному Холодницькому присвоїли звання радника юстиції третього класу, яке відповідає генерал-майору. У 2016 році Холодницький отримав найбільші премії серед усіх високо посадовців України - загалом понад 800 тисяч гривень. У декларації за 2017 рік він вказав 2 мільйони сто тисяч гривень зарплатні. А у 2018 році за основним місцем роботи Холодницький отримав 456 тис. грн. відпускних.

Крім боротьби з корупцією, Холодницький опікувався ще й футболом – до березня 2019-го він був першим віце-президентом футбольної федерації України.

У 2018-му Холодницький став фігурантом чи не найгучнішого скандалу в правоохоронних структурах України. В лютому-березні 2018 НАБУ спільно з ГПУ розпочали кримінальне провадження проти Холодницького та прослуховували його робочий кабінет. За інформацією керівника НАБУ Артема Ситника, таким чином вдалося записати, що Холодницький передавав підозрюваним інформацію про підготовку обшуків, тиснув на посадових осіб, у тому числі суддів, з метою прийняття певних рішень, а також підбурював свідків до неправдивих свідчень.

Зрештою Холодницький виявив пристрій для прослуховування, встановлений у акваріумі в його кабінеті. Після цього в інтернет злили розшифровку його розмов. Фактів корупції вони не містили, але викликали сумніви у етичності та доброчесності головного антикорупційного прокурора країни.

ГПУ та НАБУ спробували звільнити Холодницького, звернувшись із скаргою до Кваліфікаційно-дисциплінарної комісії прокурорів. Ситник та генпрокурор Луценко стверджували, що рамках кримінального провадження, яке відомства розслідують спільно, були отримані факти дисциплінарних проступків з боку головного антикорупційного прокурора Назара Холодницького. Втім, комісія відмовилася відсторонювати його з посади.

З того часу Холодницький перебував у стані «холодної війни» з директором Національного антикорупційного бюро Артемом Ситником. А ще проти нього виступило «проситниківське» середовище антикорупційних активістів – зокрема, Центр протидії корупції Віталія Шабуніна. Про необхідність звільнити Холодницького заявила також посол США в Україні Марі Йованович.

У вересні 2018-го стався новий епізод війни між НАБУ і САП. Холодницький заявив , що співробітники НАБУ прокладали кабель для прослуховування прокурорів від сусідньої будівлі "Охмадиту". Коли їх виявили, на місце інциденту прибули спецпризначенці НАБУ. Під час сутички зі співробітниками САП та поліції водію Холодницького зламали руку.

У 2020-му у Холодницького виник конфлікт з новопризначеною керівничкою Генпрокуратури Іриною Венедиктовою. Вона звинуватила САП у неналежному виконанні обов’язків. У відповідь Холодницький організував колективний лист прокурорів САП, де вони заявили, що генпрокурор не має повноважень давати вказівки антикорупційним прокурорам. Втім, допомогти це не могло: час Холодницького у прокурорській системі закінчився і в прямому, і в переносному сенсі.

Знак гривні
Знак гривні