Чи будуть люди користуватися вакциною від COVID-19, якщо її розроблять?

Про це запитує в статті гонконзька South China Morning Post.

Під час презентації операції "Надсвітлова швидкість" щодо розробки вакцини в Сенаті США. Фото: Saul Loeb/Pool via Reuters
Під час презентації операції "Надсвітлова швидкість" щодо розробки вакцини в Сенаті США. Фото: Saul Loeb/Pool via Reuters

Медичні експерти застерігають, що швидка розробка вакцини викликає занепокоєння, і після створення вакцини "наступною проблемою" може стати запевнення людей в тому, що її треба використовувати – а без цього люди, особливо з вразливих спільнот, залишаться вразливими.

Ефективна вакцина буде єдиним шляхом назад до безпеки за умови масової вакцинації. Однак навіть ентузіасти вакцин часто говорять, що вони особисто не поспішатимуть добровільно їх робити. Що вже казати про "антипрививочників".

"Зазвичай розробка вакцини забирає роки, а для COVID-19 – лише кілька місяців. Я не хочу бути піддослідним кроликом", – каже виданню Джулія Wei із Шанхаю, мати шестилітньої дитини та часта мандрівниця по роботі. – "Я зачекаю, доки точно знатиму, що вакцини безпечні й ефективні.

При цьому вона не проти вакцин: у неї та її доньки є всі необхідні щеплення, які безкоштовно надає Китай – а також кілька додаткових, які вона зробила приватно, бо вони не є частиною програми імунізації КНР.

Пані Вей – лише ілюстрація загальної тенденції.

Дослідження відомої компанії Gallup показало, що понад 35% американців не хочуть вакцинуватися, навіть якщо вакцину схвалить уряд США й навіть якщо вона буде безкоштовною.

Аналогічне дослідження Angus Reid Institute у Канаді показало, що 32% вагаються й "зачекають", а ще 14% узагалі не будуть вакцинуватися від Covid-19.

Ще до початку пандемії коронавірусу в топ-10 загроз здоров'ю людства, за версією ВООЗ, входила відмова від вакцинації.

"Тепер люди ще й переживають, бо постійно чують, що процес розробки вакцини настільки прискорили, що основна програма вакцин у США навіть називається "Операція Надсвітлова швидкість".

(Додамо від себе, що "перша вакцина" від Росії також викликала певний сарказм у світі – Texty.org.ua):

"Путін вакцинує доньку" – рімейк картини "Іван Грозний убиває сина": художник Семен Срепецький
"Путін вакцинує доньку" – рімейк картини "Іван Грозний убиває сина": художник Семен Срепецький

Експерти з вакцин розуміють занепокоєння деяких людей, але запевняють, що в усіх країнах (крім Росії – ТЕКСТИ) немає жодних "скорочень процедури, ані щодо тестування, ані щодо ліцензування.

Проблема скоріше може полягати не в безпечності вакцини (щодо цього компромісів нема), а в можливому ліцензуванні вакцин, які насправді захищатимуть посередньо, створюючи ілюзорне відчуття безпеки (саме таку, непевної ефективності, але принаймні нешкідливу вакцину для своєї армії схвалив Китай).

Детальніше англійською – SCMP.

Знак гривні
Знак гривні