Лабораторії, що тестують на Covid-19, перевантажені. Але можна робити групові тестування

Вибіркове тестування, передусім у спільнотах, де низький рівень захворюваності — й індивідуальне лише після виявлення хоч одного випадку у спільноті.

Про це пише The Economist.

Від початку пандемії в багатьох місцях бракує наборів для тестування. Німеччина в березні не проводила й половини потрібних тестів. У Британії до травня тестували тільки медиків і ключових робітників, а також пацієнтів лікарень. США постійно скаржаться на брак необхідних для тестування компонентів.

Послаблення карантинів та відповідне збільшення кількості випадків знову піднімають ті самі питання.

США проводять по 800 тисяч тестів щодня — однак для безпечного відкриття, згідно з дослідженням Гарварду, потрібно аж по 5 млн тестів кожного дня.

Переповнені роботою лабораторії означають, що чекати результатів доводиться один-два тижні замість 48 годин.

Відповіддю може стати техніка, за допомогою якої в 1940-х солдатів пропонували масово тестувати на сифіліс: беруть аналізи в групи і змішують. Якщо тест негативний - усі здорові, якщо позитивний - тестують кожного. Якщо хоч хтось у закритій чи тісній групі має позитивний результат — треба індивідуально тестувати всіх.

При цьому, звісно, зростає можливість пропустити захворювання. Але жоден тест не дає гарантії на 100%.

Такі тести вимагають вищої якості, а крім того, найкраще працюють у спільнотах із низьким рівнем захворюваності.

Найкраще використовувати таку методику за відсутності симптомів, оскільки люди з симптомами мають вищий шанс отримати позитивні результати — однак на початку та в кінці спалаху, коли більшість кандидатів на тестування буде людьми без симптомів, цей метод може заощадити цінний час і може стати стандартною процедурою.

медицина коронавірус світ

Знак гривні
Знак гривні