Фото дня: прототип майбутнього міжпланетного пілотованого корабля Starship

DSC_5935 (3).jpg

4 серпня компанія SpaceX Ілона Маска провела успішні випробування верхнього ступеня своєї майбутньої суперважкої ракетної пілотованої системи. Сталевий циліндр заввишки як багатоповерхівка піднявся на 150 метрів і здійснив м'яку посадку на сусідній майданчик. На фото - цей корабель після приземлення.

Через свій неординарний вигляд прототип Starship отримав у соцмережах прізвисько «летюча водонапірна вежа». Втім, за кількістю застосованих у цій «водокачці» інноваційних технологій вона вже перевершує більшість традиційних ракетних систем.

Так, Starship піднявся у повітря завдяки революційному реактивному двигуну Raptor – нічого подібного до нього у світі не існує. Raptor – це так званий двигун замкненого циклу з повною газифікацією компонентів, тобто, все пальне використовується у камері згоряння. Більше того, цим пальним є метан. За сукупністю властивостей він кращий, ніж водень, керосин чи інші типи ракетного пального. Метанові двигуни у світі лише розробляють, а у Ілона Маска він вже піднімає ракету.

Відео випробувального польоту прототипу Starship

Для Starship був обраний незвичний матеріал – нержавіюча сталь. Виготовляючи прототипи, SpaceX одночасно створює технологію швидкого (за кілька тижнів, а зрештою за кілька днів) зварювання з нержавійки кільцевих сегментів ракетного корпусу та баків для компонентів пального. За розрахунками Ілона Маска, для колонізації Марса знадобиться як мінімум тисяча кораблів Starship, які здійснюватимуть регулярні рейси між двома планетами. Відповідно, критично важливо вміти швидко їх виготовляти. Поки що процес іде успішно: на космодромі Бока Чіка в Техасі поруч із прототипом, який уже літав, іде монтаж ще як мінімум трьох наступних ракет покращеної конструкції.

космос spacex маск

Знак гривні
Знак гривні