Вибух у Бейруті спричинили міндобрива. І це не перший подібний інцидент

Як мінімум сто людей загинули і понад чотири тисячі зазнали поранень внаслідок вибуху майже трьох тисяч тонн аміачної селітри. У 2013 році їх вивантажили з корабля, що належав російському бізнесмену

Влада Лівану назвала причини потужного вибуху у порту Бейрута, який спричинив масові людські жертви та руйнування на відстані кількох кілометрів від епіцентру. Внаслідок пожежі детонували 2700 тонн нітрату амонію, які фактично безконтрольно лежали у портовому ангарі номер 12.

beirut-blast-11-rt-jef-200804_1596570701539_hpMain_16x9_1600.jpg

Інша назва нітрату амонію – це аміачна селітра, мінеральне добриво, яке широко застосовується в сільському господарстві. Ця ж речовина, змішана з іншими компонентами, утворює потужну промислову вибухівку (суміш з дизельним пальним – ігданіт, суміш з алюмінієвою пудрою – аммонал). Втім, унаслідок неправильного зберігання (нагромадження, зміна вологості, перекристалізація) аміачна селітра може детонувати і сама собою – з катастрофічними наслідками.

Саме це і сталося в Бейруті. У 2013 році в порт зайшло судно Rhosus під молдовським прапором, яке належало російському бізнесмену з Хабаровська Ігорю Гречушкіну. Воно везло аміачну селітру з Батумі до Мозамбіку. Корабель був у аварійному стані, і портова адміністрація наказала розвантажити його, а селітру продати чи утилізувати. Втім, власник залишив корабель напризволяще (громадяни України, які теж були в екіпажі, через це добиралися додому з великими проблемами) і і майже три тисячі тонн селітри залишилися лежати у портовому ангарі.

Нема сумнівів, що сталося далі: за шість років безконтрольного зберігання детонаційні властивості аміачної селітри зросли. І коли в сусідньому приміщенні виникла пожежа, вона підпалила добрива і спричинила вибух. За попередньою інформацією, перед тим хтось виявив дірку у стінці ангара, і ремонтники намагалися її заварити. Є версія про те, що початково спалахнув склад феєрверків, які зберігалися по сусідству.

(Прикметно, що президент США Дональд Трамп встиг назвати вибух в Бейруті «атакою» і заявив, що генерали доповіли йому, що це була не промислова вибухівка, а бомба. Представникам міністерства оборони США довелося спростовувати цю версію).

Бейрутська катастрофа не є унікальною – аналогічні інциденти в минулому траплялися неодноразово. Зовсім недавно, у 2013 році, стався вибух 270 тонн аміачної селітри, яка перебувала на складах компанії West Fertilizer у Техасі. Добрива зберігалися безконтрольно, місцеві волоцюги регулярно крали з приміщення селітру. Закінчилося це пожежею і вибухом, внаслідок якого загинули 15 осіб і до двохсот зазнали поранень.

Втім, ця масштабна катастрофа виглядає незначною порівняно із вибухом завантаженого селітрою корабля у гавані Тексас-Cіті у 1947 році. Його вважають найкривавішою промисловою катастрофою в США і одним з найбільших неядерних вибухів у історії людства. Пожежа на завантаженому двома тисячами тонн нітрату амонію кораблі спричинила вибух, який підірвав кілька інших кораблів та нафтову інфраструктуру порту. У катастрофі загинули близько 600 людей. Десятки просто зникли – вибух буквально розметав тіла.

Траплялися випадки використання селітри для скоєння терористичних актів. Найвідоміший – це підрив у 1995 році федеральної будівлі у Оклахома-сіті, скоєний екс-морпіхом Тімоті Маквеєм. Внаслідок вибуху завантаженої селітрою машини загинули 168 людей, сотні будинків були зруйновані або ушкоджені.

катастрофа бейрут

Знак гривні
Знак гривні