SpaceX Ілона Маска успішно випробувала прототип гігантського космічного корабля (ВІДЕО)

Cьогодні вночі виконав перший політ прототип майбутньої ракетної системи Starship. З її допомогою Ілон Маск планує вже в цьому десятиріччі розпочати колонізацію Марса

Апарат діаметром дев’ять метрів і висотою близько п'ятдесяти, виготовлений з нержавіючої сталі і обладнаний революційним метановим двигуном Raptor (аналогів нема ні в кого в світі), стартував із космодрому SpaceX у Бока Чіка, штат Техас. Він піднявся на висоту 150 метрів, змістився в польоті убік, випустив посадкові опори і сів на майданчик поблизу від стартової позиції.

Система Starship/Superheavy у разі її успішного створення перевершить такі етапні для освоєння космосу людською цивілізацією ракети, як «Р-7 («Союз») » Корольова, Saturn Вернера фон Брауна чи система Space Shuttle. Її ідеолог та головний конструктор Ілон Маск планує з її допомогою перетворити людство на мультипланетарний вид. А саме – створити постійну базу на Місяці, розпочати колонізацію Марса та виконувати пілотовані польоти до інших об’єктів Сонячної системи.

Een1TPrUwAIW1X5.jpg

Космічний корабель для виконання цього завдання повинен бути багаторазовим, швидким дешевим у виробництві, надійним і містким. А ще він має забезпечити найдешевшу собівартість виведення корисного вантажу на орбіту та за її межі. Існуюча зараз космічна техніка принципово не спроможна відповідати цим умовам. Через це Маск, попри наявність у SpaceX ракет Falcon 9 та Falcon Heavy, розпочав роботу над створенням гігантської космічної системи, здатної забезпечити польоти людей за межі орбіти Землі.

Прототип Starship із серійним номером 5 SpaceX будувала протягом літа. Попередні модифікації були зруйновані під час випробувань – або планово (перевірка на максимальний тиск у баку з паливом), або внаслідок, за терміном Маска, «швидкого незапланованого демонтажу» - тобто, вибуху. Ілон Маск вважає це нормальним: на його думку, лише метод швидкого прототипування, з тестами «на розрив» і постійним удосконаленням наступної модифікації корабля може забезпечити створення в короткі терміни

Уже в цьому році SpaceX хоче виконати перший орбітальний політ Starship. А в 2022, коли відкриється чергове вікно для польотів із Землі на Марс, відправити корабель на Червону планету. Поки що без екіпажу – але з тоннами припасів на борту, які знадобляться майутнім експедиціям.

Що ж до Starship SN5, то, як повідомив після випробувань Маск, він виконає ще кілька коротких стрибків для удосконалення процесу запуску. А потім, якщо все пройде штатно, на нього встановлять закрилки і випробують у польотах на більшу висоту.

Знак гривні
Знак гривні