Понад половину усієї електроенергії Німеччини в першому півріччі 2020 року виробила «зелена» енергетика

Відновлювана енергетика Німеччини встановила новий рекорд. Як повідомив німецький інститут Фраунгофера, протягом першої половини 2020 року відновлювана енергетика згенерувала 55,8% від загального обсягу енергії, виробленого в країні. Найбільшу частку, 30%, забезпечили вітроелектростанції. На другому місці – сонячні електростанції, у них 11,4%. На третьому місці теплова генерація на біомасі (9,7%), на четвертому – ГЕС (4%).

net-public-generation.png

Попри спад у енергоспоживанні, спричинений коронавірусом, флагмани відновлюваної енергетики – ВЕС та СЕС – збільшили у першому півріччі виробництво до 102,9 терават-годин порівняно з 92,3 ТВт-год за такий же період торік. І навпаки – вугільні ТЕС, які свого часу були основою електрогенерації Німеччини, обвалили виробництво до рекордних мінімумів. Так, частка ТЕС на бурому вугіллі впала до 13,7%, на кам’яному – до 6%.

Німеччина, четверта економіка світу за номінальним ВВП, одною з перших запровадила стратегічну програму переходу на відновлювані джерела електроенергії. На її ранніх етапах скептики стверджували, що сонячні та вітроелектростанції ніколи не зможуть замінити традиційні ТЕС та АЕС, що електроенергія від них буде нерентабельною, а через нерегулярність роботи ВЕС і СЕС енергосистема країни стане розбалансованою.

Всі ці негативні прогнози виявилися безпідставними. Енергосистема Німеччини стабільно працює в умовах, коли відновлювана генерація забезпечує понад половину потреб країни, а у окремі місяці її частка перевищує 60%. Німецькі вітроелектростанції зараз генерують більше енергії, ніж всі теплові електростанції (вугільні і газові) разом узяті.

Слід зазначити, що німецька влада здійснювала раціональну і адекватну політику з підтримки відновлюваної генерації. Однією з перших запровадивши зелені тарифи, вона однією з перших скасувала їх для промислових електростанцій. Їм на зміну прийшла аукціонна модель: коли компанії, які планують збудувати СЕС чи ВЕС, змагаються між собою за право укласти з оператором енергосистеми довготривалий контракт з фіксованою вартістю кіловат-години. Більше того, з 2021 року закінчуються терміни виплати зелених тарифів першим відновлюваним електростанціям, які його свого часу отримали, і надалі витрати на їх субсидування постійно скорочуватимуться. Паралельно з цим німецькі законодавці зняли раніше встановлене обмеження на максимальну потужність сонячних електростанцій – 52 гігавати. Відповідно, їх спорудження не сповільниться. Слід очікувати, що в найближчі два-три роки «зелена» енергетика забезпечить як мінімум 70% енергопотреб Німеччини.

Знак гривні
Знак гривні