У Білорусі протести через відмову зареєструвати головного опонента Лукашенка кандидатом у президенти

Понад 250 людей, серед яких 15 журналістів, були затримані в Білорусі ввечері 14 липня, повідомляє білоруська служба Радіо Свобода з посиланням на дані правозахисників. 15 липня відбуваються судові процеси щодо затриманих.

Співробітники поліції затримують демонстрантів, Мінськ, 14 липня 2020 року
Співробітники поліції затримують демонстрантів, Мінськ, 14 липня 2020 року

Люди в багатьох містах Білорусі вийшли на вулиці ввечері 14 липня після того, як Центрвиборчком відмовився зареєструвати кандидатами в президенти Віктора Бабарика (вважають основним опонентом Олександра Лукашенка) та Валерія Цепкала.

У Бабарика нібито виявили незадекларовану власність в офшорах. Підставою для відмови Цепкалу стала недостатня кількість підписів – для реєстрації їх потрібно було зібрати 100 тисяч, але понад половину ЦВК відхилила після перевірки підписних аркушів.

Протестувальники виходили без плакатів та транспарантів, збиралися в різних частинах міста, кричали гасла та плескали в долоні. Деяких затриманих демонстрантам вдалося відбити у силовиків.

94949CBC-572F-435E-9586-BFB26169C806_w1597_n_r0_st.jpg

Чинного президента Білорусі Олександра Лукашенка, який перебуває на своїй посаді вже майже 26 років, 14 липня зареєстрували кандидатом у президенти країни. Також кандидатами стали Світлана Тихановська, Сергій Черачень, Андрій Дмитрієв, Ганна Конопацька.

Президентські вибори в Білорусі заплановані на 9 серпня.

Бабарико не здається

Штаб білоруського політика Віктора Бабарика після відмови ЦВК Білорусі в реєстрації опозиціонера кандидатом на посаду президента не став згортати діяльність. Натомість штаб екскерівника «Білгазпромбанку» оприлюднив інструкції для прихильників Бабарика, інформує білоруська служба Радіо Свобода.

У відеозверненні керівниця штабу Марія Колесникова попросила про таке:

- о 17:00 у середу, 15 липня, представники штабу подаватимуть скаргу на нереєстрацію до Центральної виборчої комісії в Мінську. Вони закликають усіх завантажити форму з сайту Бабарика, заповнити її, а також подати скаргу до ЦВК;

- кожному рекомендується приєднатися до ініціатив спостереження за виборами, щоб запобігти фальсифікаціям. «Усі ми повинні стати спостерігачами та прийти на виборчу дільницю 9 серпня», закликала Колесникова;

- 9 серпня всіх також закликали прийти на вибори і проголосувати за будь-якого альтернативного Олександру Лукашенку кандидата або проти всіх.

Бабарико і Лукашенко: колаж ex-press.by
Бабарико і Лукашенко: колаж ex-press.by

Віктор Бабарико, колишній голова правління «Білгазпромбанку», вважався найбільш серйозним потенційним опонентом незмінного вже 26 років глави держави Олександра Лукашенка на майбутніх виборах. Деякі неофіційні опитування громадської думки показували, що за Бабарика готові голосувати до половини всіх виборців.

Після початку президентської кампанії Бабарико та члени його ініціативної групи разом із сином були поміщені в СІЗО.

білорусь протести

Знак гривні
Знак гривні