МВФ висловив особисто Зеленському "занепокоєння" щодо тиску на НБУ

Директорка-розпорядниця Міжнародного валютного фонду Крісталіна Георгієва виступила з заявою після телефонної розмови з президентом України Володимиром Зеленським 14 липня.

Директорка-розпорядниця Міжнародного валютного фонду Крісталіна Георгієва
Директорка-розпорядниця Міжнародного валютного фонду Крісталіна Георгієва

«Я провела сьогодні відкриту дискусію з президентом Володимиром Зеленським про занепокоєння щодо тиску на Національний банк України (НБУ)», – вказала Георгієва, яку цитує українська служба Радіо Свобода.

Вона назвала результати роботи НБУ за останні п’ять років «чіткою історією успіху для України».

«Незалежний центральний банк допомагає макроекономічній стабільності, підтримує довіру інвесторів та захищає фінансову систему – всі найважливіші передумови для інвестицій та зростання. Надійні політичні дії НБУ сприяли стабілізації економіки. Успішне очищення фінансового сектора, який був уражений шахрайством, також є заслугою наглядової роботи НБУ», – наголошує директорка-розпорядниця МВФ.

У фонді нагадали, що збереження незалежності НБУ «є вимогою відповідно до чинної програми, що підтримується МВФ». Георгієва «закликала президента Зеленського дотримуватися обґрунтованої грошово-кредитної та фінансової політики», ідеться в заяві МВФ.

Натомість, в оприлюдненому ввечері 14 липня повідомленні пресслужби Зеленського про розмову з керівництвом МВФ йдеться про те, що фахівець, якого президент України запропонує затвердити Верховній Раді, буде «незалежним технократом, який продовжуватиме незалежний курс Нацбанку». «Всі рішення я ухвалюю тільки в інтересах народу України», – йдеться в цитаті Зеленського.

Нагадаємо:

Голова Нацбанку звільнився через "політичний тиск". Посли G7 застерігають проти "відкату реформ"

зеленський банки

Знак гривні
Знак гривні