Ще триває перша хвиля – а політики вже оголошують перемогу над пандемією й рецесією. Як рятувати економіку?

Гонконзьке видання South China Morning Post пише про те, чому мрії про швидке відновлення після пандемії не витримують перевірки реальністю.

Ілюстрація до матеріалу:  Craig Stephens
Ілюстрація до матеріалу: Craig Stephens

Оскільки соціальні обмеження по всьому світу полегшують – це викликає невиправданий оптимізм, наче найгірше в пандемії вже минуло, – пише Браян Кляйн, колишній американський дипломат і засновник Decision Analytics.

Політики оголошують "перемогу" – при цьому половина країн з найбільшими економіками світу досі не взяла вірус під контроль: США, Британія, Індія, Бразилія, Канада.

І там, де поширення притлумили – включно з Південною Кореєю, що вважалася за взірець, – виникають нові спалахи.

США та Китай у сукупності досі представляють 40% ВВП світу. При цьому вони занурюються в ідеологічну та економічну війну.

Без сильної економіки цих двох гігантів, застерігає автор, цілий світ зануриться в рецесію, безпрецедентну в новітній історії.

Рецесія, пов'язана з пандемією, вже поширюється. Світовий Банк уже передбачає падіння ВВП світу на 5.2% у 2020 році – це найгірший показник за багато десятиліть.

Поки уряди чекають на "майже міфічну вакцину", яку створять із безпрецедентною швидкістю, потрібно вже зараз запроваджувати економічні заходи порятунку.

При цьому, переконаний автор, підтримувати треба передусім домогосподарства та малі бізнеси, а не великі корпорації.

США перебуває в рецесії, це безперечно, пише Кляйн. Багатьох людей зараз підтримує мінімальна федеральна допомога, і втративши її, люди знову не зможуть зводити кінці з кінцями. Й відповідно, вони не купуватимуть телевізори чи автомобілі – "хліб із маслом" економічного відновлення. Для економіки, що лежить на спині, стати на коліна – вже покращення.

Китай також не може повернутися до норми. Вірус повернувся. Пекін нині перебуває на частковому карантині.

З багатьох уроків неправильних зусиль одужання виділяється один. Замість того, щоб спрямовувати гроші платників податків на допомогу корпораціям, урядам слід утримувати споживачів, домогосподарства та малі бізнеси – справжні двигуни економічного зростання.

Жодну країну не омине рецесія, як не оминув коронавірус. Але можна послабити удар. Це означатиме зміщення політичної уваги на споживачів та наголос на співпрацю між націями, а не економічні війни.

Без цього навіть нинішні песимістичні прогнози в ретроспективі здаватимуться "поглядом крізь рожеві окуляри".

коронавірус економіка світ

Знак гривні
Знак гривні