Два нинішні заступники Генпрокурора мають нагороди від Януковича, третій імовірно боровся проти Майдану

Двоє заступників Генеральної прокурорки Ірини Венедіктової – Андрій Любович та Олексій Симоненко – отримували нагороди від Віктора Януковича, а третій – Ігор Мустеца – під час Революції Гідності, ймовірно, брав участь у боротьбі влади проти Євромайдану.

Про це детально йдеться у програмі Bihus.info:

Колишній прокурор Донецької області Андрій Любович став заступником генпрокурора 27 березня.  Ще у 2012 році Любовича нагородив медаллю "За працю і звитягу" тодішній президент Віктор Янукович – на прохання тодішнього генпрокурора Віктора Пшонки.

Любовича нагородили "за проявлений високий професіоналізм в організації якісного та оперативного розслідування і розкриття злочинів, пов’язаних із вчиненням терористичних актів у місті Дніпропетровську".

Йдеться про серію вибухів у Дніпрі (тоді – Дніпропетровську) навесні 2012 року, коли Любович був головним слідчим обласної прокуратури. Янукович дав вказівку оперативно розслідувати справу – і незабаром правоохоронці затримали чотирьох осіб.

Справа "Дніпропетровських терористів" почала розвалюватися в суді. Спершу прокуратура зняла обвинувачення із двох підозрюваних. У 2019 році двоє інших  отримали обвинувальні вироки і  вийшли на волю з урахуванням так званого "Закону Савченко".

Любович в ОГП відповідає за розслідування "Справ Майдану".

skrin-1.png

Олексій Симоненко в часи Віктора Януковича працював в СБУ. Тоді він отримав цілу низку нагород як від глави СБУ Валерія Хорошковського, так і від самого президента.

Янукович нагородив Симоненка в березні 2011 року – званням "Заслуженого юриста України". Рекомендував його до цієї нагороди тодішній голова СБУ Хорошковський.

Сам Хорошковський видав Симоненку низку відомчих нагород: "Хрест доблесті", медаль "За відзнаку в службі", медаль "За мужність і відвагу", а також дострокове військове звання.

Окрім того, Хорошковський звернувся до Верховної Ради, аби Симоненка нагородили почесною грамотою.

У коментарі журналістам Симоненко не пояснив, за що конкретно свої нагороди отримав, але запевнив, що наразі не спілкується із Хорошковським.

skrin-3.png

Третій заступник, якого призначила собі Венедіктова, Ігор Мустеца, нагород від Януковича не отримував, але, ймовірно, брав участь у боротьбі влади проти Євромайдану.

Під час Революції Гідності Мустеца працював на посаді прокурора Шевченківського району міста Чернівців. В судовому реєстрі можна знайти відомості, з яких випливає, що Мустеца оскаржував рішення місцевої ради на підтримку Євромайдану, а також рішення з вимогою відставки прем’єра Миколи Азарова та імпічменту Януковича.

Так, в постанові Чернівецького окружного адміністративного суду йдеться про те, що прокурор Шевченківського району Чернівців оскаржив два рішення Шевченківської районної ради міста: "Про звернення депутатів Шевченківської районної у м. Чернівцях ради до Президента України щодо підписання угоди про Асоціацію України з Євросоюзом" та "Про звернення депутатів Шевченківської районної у м. Чернівцях ради до Верховної Ради України щодо відставки Кабінету Міністрів України на чолі з Прем’єр-міністром України – Азаровим М.Я. та оголошення імпічменту Президенту України".

Суд задовольнив позов прокурора і скасував ці рішення на підтримку Євромайдану та проти тодішньої влади. В судовому рішенні не вказується прізвище прокурора Шевченківського району, однак цю посаду на той час займав Мустеца.

Петро Порошенко на посаді президента нагородив Мустецу званням "Заслужений юрист України" і орденом "За заслуги" ІІІ ступеня.

skrin-5.png

янукович прокуратура майдан

Знак гривні
Знак гривні